Sfântul Gheorghe – ocrotitorul Armatei Române și a opt biserici din Țara Făgărașului

foto: basilica.ro

Sfântul Mucenic Gheorghe, supranumit „purtătorul de biruință”, este sărbătorit pe 23 aprilie. A trăit în secolul al IV-lea și, datorita vitejiei sale, a ajuns conducător de armată.

Deoarece şi-a mărturisit cu tărie credinţa în Hristos, a fost întemniţat. În încercarea de a fi forţat să renunţe la credinţa creştină, a fost torturat şi ucis prin decapitare pe 23 aprilie.

În icoane, Sfântul Gheorghe apare fie călare pe un cal în timp ce străpunge cu sulița un balaur, fie într-o mantie roșie, culoare tradițională pentru un martir, dar și ca războinic pedestru sau ca tribun militar, cu o diadema metalică pe cap, ținând o cruce în mâna dreapta și o sabie în mâna stânga.

În credința populară, Sfântul Gheorghe mai este numit și SânGeorge sau Sângeorz, patronul naturii înverzite, al vegetației, vitelor și oilor.

În anul 1222, regele Angliei, Richard Inima de Leu, l-a ales pe Sfântul Gheorghe patronul spiritual al Casei Regale și al întregii țări.

Tractari auto
Servicii profesionale de curatenie cu aburi
Eve
Dedienne - responsabil calitate
Monumente funerare

Marele Mucenic Gheorghe este considerat ocrotitorul Armatei Române și al următoarelor țări: Georgia, Armenia, Malta, Lituania și Serbia.

În Țara Făgărașului, opt biserici poartă hramul Sfântului Gheorghe – bisericile din Boholţ, Dridif, Hârseni, Lisa, Părău, Rucăr, Ucea de Sus și Filia Seliştat.

De Sfântul Gheorghe, aproape un milion de romani își aniversează onomastica.


Apreciază
Distribuie