Cel mai iubit dintre sfinți: Sf. Nicolae, ocrotitorul copiilor și al 24 de biserici din Țara Făgărașului

Sfântul Nicolae, prăznuit pe 6 decembrie, este unul dintre cei mai cunoscuți și iubiți sfinți. Blând, fără de răutate și smerit, Sfântul Nicolae s-a ferit de îngâmfare și le-a fost milostiv săracilor, mângâietor celor în necazuri, ajutător celor năpăstuiți și tuturor mare făcător de bine.

Chiar dacă s-a născut într-o familie bogată, marele ierarh a fost toată viața smerit și darnic.

El a fost venerat din cele mai vechi timpuri și de către ctitorii de biserici. Una dintre dovezi o constituie numărul mare de lăcașuri de cult închinate fostului arhiepiscop al Mirei, care a trăit în secolul al 4-lea, pe teritoriul Turciei de astăzi.

Potrivit tradiției, unul dintre primele gesturi a fost să salveze, în ascuns, viața a trei fete de la prostituție, aruncând un sac de monede de aur pe fereastra casei lor în fiecare seară timp de trei nopți, pentru ca tatăl lor să poată plăti o zestre pentru fiecare dintre ele.

Sfântul Nicolae este cunoscut drept ocrotitorul celor acuzați pe nedrept, al călătorilor, al fetelor nemăritate și al copiilor.

Proaspat Alb
Monumente funerare
Amanet King Onix
Florian Shaorma
Demgy
Agromar
Spalatoria GPC
Moveos

Numele „Nicolae” provine din limba greacă și înseamnă „victorie oamenilor”. Peste 800.000 de români poartă numele de Nicolae, Nicoleta sau derivate ale acestuia.

Biserica bâncovenească din Făgăraș se află sub protecția iubitului Sfânt Nicolae iar locașurile din Țara Făgărașului care prăznuiesc hramul sunt în: Bărcut, Berivoii Mari, Berivoii Mici, Calbor, Cincşor, Cincu, Dejani, Felmer, Hălmeag, Hârseni, Mărgineni, Olteţ, Pojorta, Rodbav, Săsciori, Săvăstreni, Sebeş, Şercaia, Şinca Nouă, Ucea de Jos, Văleni, Voila și Voivodenii Mici.

Potrivit tradiției, în ziua de Sfântul Nicolae, feciorii se organizează în cete și își aleg gazda în casa căreia vor avea loc repetițiile pentru colinda de Crăciun și de Anul Nou.


Apreciază
Distribuie