Singura mânăstire cisterciană nedistrusă din România – în ziarul ,,Bună Ziua Făgăraş” de marţi, 28 iulie

Lângă Făgăraș există singura mânăstire cisterciană nedistrusă din România. Ce se mai vede astăzi din ea este un sfert din cât a fost pe vremuri.

Călugării care au ridicat-o provenau dintr-un ordin pentru care jurământul sărăciei era prețul suprem, dar care nu se dădeau în lături când era vorba de construcții fabuloase.

A fost ridicată în mlaștină, ca mai toate abațiile ordinului, din nimic, obligatoriu pe un pământ sterp, neprimitor, inundat și nefolositor la vremea aceea.

Mânăstirea cisterciană de la Cârța nu avea să afecteze cu nimic vreun petec de pământ roditor; călugării ordinului cistercian hotărâseră să nu clădească decât pe mlaștini pe care ei înșiși le secau.

Amanet King Onix
Moveos
La Turcu
Proaspat Alb
Demgy - locuri de munca

Un bilet de intrare în istoria și arhitectura cistercienilor costă 5 lei. Anul trecut 8.000 de turiști din toate colțurile lumii l-au plătit ca să vadă ce-a mai rămas din lumea unui ordin aproape misterios. În numărul de marţi al ziarului ,,Bună Ziua Făgăraş, 28 iulie, veţi putea citi un amplu reportaj despre istoria ordinului şi descoperirile de la mânăstire.

Foto: Bogdan Manta

(Cristina Cornilă)


Apreciază
Distribuie