Șomajul tehnic, suportat de Ministerul Muncii

foto: gov.ro

Guvernul a adoptat, miercuri, 18 martie, într-o ședință care a durat aproape 9 ore, mai multe măsuri economice pentru susținerea economiei dar și măsuri medicale pentru împiedicarea răspândirii  limitării COVID-19.

Statul va suporta plata șomajului tehnic, în procent de 75 % din salariul mediu brut pe economie, pentru firmele afectate de pandemia de coronavirus. Măsura se aplică pentru perioada stării de urgenţă, respectiv 30 de zile

Beneficiarii acestei măsuri sunt companiile care administrează hoteluri, restaurante, cafenele, instituții de spectacole etc., adică cele afectate direct de măsurile restrictive dispuse de autorități prin suspendarea activității pe perioada situației de urgență.

De această măsură beneficiază însă și companiile care nu au fost afectate direct de măsuri restrictive, dar resimt diferite consecințe ale epidemiei de coronavirus. Pentru a beneficia de ajutorul statului pentru salariații pe care nu îi pot plăti, companiile trebuie să depună o declarație care să arate că le-au scăzut veniturile cu cel puțin 25%

Dedienne - responsabil calitate
Servicii profesionale de curatenie cu aburi
Monumente funerare
Tractari auto
Eve

Guvernul a mai stabilit că vor fi puse la dispoziția IMM-urilor 5 miliarde de lei, credite garantate de stat pentru investiții și capital de lucru. Dobânda acestor credite va fi subvenționată.

Tot Executivul a decis și să ramburseze TVA până în limita sumei de 9 miliarde de lei.


Apreciază
Distribuie