Spray-ul pentru molii a afectat covoarele otomane

• După doi ani de analize, specialiştii au detectat cauza deteriorării covoarelor vechi de 500 de ani, de mare valoare, din colecţia Bisericii Negre din Braşov

După doi ani de studii şi analize, specialiştii care au analizat covoarele turceşti aflate în Biserica Neagră din Braşov au ajuns la concluzia că acestea s-au degradat din cauza spray-urilor antimolii. Covoarele sunt vechi de peste cinci sute de ani şi au fost ţesute în fostul Imperiu Otoman.

Cea mai mare colecţie de covoare otomane din Europa, aflată la Biserica Neagră din Braşov, a fost afectată de vremurile moderne. Concret, specialiştii au constatat recent că spray-urile folosite împotriva moliilor au afectat serios ţesătura acestora.

Doi ani au durat studiile şi analizele covoarelor vechi de peste cinci secole, iar costurile au fost de aproape 200.000 de euro. Banii pentru acest proiect au fost strânşi din donaţii şi sponsorizări, cele mai multe de la fundaţii din Germania.

În total, peste 350 de ţesături din patrimoniul mai multor biserici din Transilvania au fost cercetate. Experţii au vrut să afle care este principalul factor ce duce la deteriorarea lor, pentru a şti apoi care sunt cele mai potrivite metode de conservare. În final, cele mai dăunătoare s-au dovedit a fi spray-urile antimolii.

Demgy
Firma servicii renovare
curatare tapiterie
Amanet King Onix
Moveos
Spalatoria GPC

„Această contaminare ne temem că a contribuit la o deteriorare mai rapidă a fibrei, pentru că chimicalele sunt prezente în fibră în formă de cristale, care fac o presiune asupra acestor fire sensibile”, a explicat Agnes Ziegler, coordonatoarea proiectului, citată de Gândul.
Aşadar, următorul pas este achiziţionarea unui aparat special pentru recondiţionare, au precizat specialiştii.

Acesta există într-o formă mai mică pentru textile mai mici, dar trebuie să fie construit probabil în Germania, la Berlin, a precizat Frank Ziegler, şef birou Biserica Neagră. El trebuie să fie construit cu dimensiuni mai mari pentru a putea fi folosit la covoare.

În prezent, în Biserica Neagră din Braşov sunt expuse 50 de covoare din colecţia totală de 200. Celelalte sunt păstrate într-un depozit special, ferite de lumină şi umiditate, pentru o mai bună conservare.
Biserica Neagră este principala biserică a comunităţii parohiale Braşov a Bisericii Evanghelice din România. Prin dimensiunile sale, ea este cel mai mare lăcaş de cult medieval la sud-est de Viena. Aceasta adăposteşte cea mai mare orgă mecanică din România, cea mai mare colecţie de covoare vechi anatoliene din Europa în afara Turciei, precum şi cel mai mare clopot din Transilvania, care cântăreşte şase tone.


Apreciază
Distribuie