Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul

Astăzi, 29 august, este sărbătoare – Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul. Este ultima mare sărbătoare din anul bisericesc, pentru că pe 1 septembrie începe un nou an.

Cu privire la semnificaţiile acestei zile, ne vorbeşte părintele protopop Marcel Dobrea: „Ziua Tăierii capului Sfântului Ioan Botezătorul este o zi de post. Postul din această zi vrea să însemne pe de o parte că nu ne asemănăm cu Irod, care din cauza ospăţului fără măsură, a cerut ca Salomeea să-i danseze şi drept răsplată i-a oferit capul Sfântului Ioan Botezătorul, iar pe de altă parte, ca să ne asemănăm cu viaţa înfrânată a lui Ioan, supranumit Botezătorul”.

Naşterea proorocului Ioan s-a petrecut cu şase luni înaintea naşterii lui Iisus. Aceasta a fost vestită de către îngerul Gavriil lui Zaharia, în timp ce acesta slujea la templu. Pentru că nu va da crezare celor vestite de îngerul Gavriil, Zaharia va rămâne mut până la punerea numelui fiului său.

Florian Shaorma
Spalatoria GPC
Proaspat Alb
Amanet King Onix

Rolul Sfântului Ioan nu a fost doar acela de a pregăti poporul pentru venirea lui Hristos, ci şi acela de a-L descoperi lumii ca Mesia şi Fiul lui Dumnezeu. În Ţara Făgăraşului doar Mănăstirea de la Breaza poartă hramul „Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul”.

(Alexandru Socaciu)


Apreciază
Distribuie