Unirea Principatelor sub Cuza sau “Mica Unire”

Alexandru-Ioan-CuzaAstăzi se împlinesc 156 de ani de la Unirea Moldovei cu Ţara Românească.

Pe 24 ianuarie 1859, Alexandru Ioan Cuza – domnitorul Moldovei – a fost ales în unanimitate şi domnitor al Ţării Româneşti de către adunarea electivă de la Bucureşti.

Adunarea electivă a Țării Românești era dominată de conservatori, care dețineau 46 din cele 72 mandate. În această situație, liberalii radicali au inițiat o vie agitație în rândul populației Capitalei și a țăranilor din împrejurimi. O mulțime de peste 30.000 oameni s-a aflat în preajma Adunării.

I.G. Valentineanu nota că poporul era gata „să năvălească în Cameră și să o silească a proclama ales pe alesul Moldovei”.

Amanet King Onix
curatare tapiterie
Spalatoria GPC
Demgy
Moveos
Proaspat Alb
Firma servicii renovare

Într-o ședință secretă a Adunării, deputatul Vasile Boerescu a propus la 24 ianuarie 1859 alegerea lui Alexandru I. Cuza, aceasta fiind acceptată în unanimitate. Astfel s-a făcut primul pas către definitivarea Unirii Principatelor Române.

În 1862, domnitorul Cuza a unificat Parlamentul și Guvernul, realizând unirea politică.

După înlăturarea sa de la putere în 1866, unirea a fost consolidată prin aducerea pe tron a principelui Carol de Hohenzollern-Sigmaringen, iar constituția adoptată în acel an a denumit noul stat România.


Apreciază
Distribuie