USR PLUS susţine fermierii, dar şi tinerii care vor să se mute la sat

George Căţean, candidat USR PLUS pentru Senat

PUBLICITATE ELECTORALĂ


Dacă ne gândim la ce ar putea fi – și a început, pe alocuri, să fie – satul românesc, realizăm, în primul rând, că ar putea fi o opțiune pentru relocare. Calitatea vieții ar putea fi mai bună, iar costurile, mai mici.

Deja satele și comunele aflate în apropierea marilor orașe încep să se dezvolte și să prezinte interes. Știm cu toții cum cresc localitățile din Ilfov în jurul Bucureștiului sau cum în comuna Florești se află „dormitorul” orașului Cluj-Napoca. Populația acestei comune a crescut de câteva ori în ultimii 20 de ani.

Același lucru începe să se întâmple și în județul Brașov, mai cu seama în zona metropolitană. Avantajele precum aerul curat sau casa „pe pământ” sunt evidente pentru toată lumea. Însă, ceea ce se știe mai puțin este că relocarea la sat vine cu finanțări din fonduri europene, trecute cu vederea de mulți, dar care au avut un mare număr de beneficiari până acum.

George Căţean, candidat USR PLUS pentru Senat la alegerile din 6 decembrie, este un tânăr fermier și antreprenor din Rupea. Alături de părinți și de ceilalți doi frați ai săi, conduce o afacere în domeniul agricol și al produselor tradiționale, cu cifră de afaceri de peste 2 milioane de euro. Cunoscând bine politicile europene legate de sat și agricultură, el susține că relocarea în satele din județul Brașov este o opțiune dezirabilă, având și o miză economică reală.

“Să considerăm că prețul unui apartament din București sau Brașov este de 70.000 de euro. Ce obții de acești bani dacă te muți la sat? Să zicem că poți cumpăra o casă solidă și spațioasă cu 50.000 de euro, iar restul de 20.000 îi poți cheltui pe îmbunătățiri. Astfel, vei avea o casa mai spațioasă, mai confortabilă și mai bine dotată – de la încălzire la apă – decât un apartament oarecare. Și mai mult: în acești bani, vei avea o grădină și o curte de aproximativ 1.600 de metri – cam asta e dimensiunea proprietăților în zona din jurul Brașovului, de patru ori mai mult decât un lot de casă într-o arie rezidențială la modă.

Iar surpriza vine de-abia acum. Aflați că la sat, acești bani pot veni nu de la bănci și din resursele proprii, ci de la Uniunea Europeană. Unul dintre fundamentele Uniunii Europene este Politica Agricola Comună (PAC), care in ultimii ani include surse de finanțare din ce în ce mai mari. Programele PAC ajung în România, în ultimă instanță, prin Agenția de Finanțare a Investițiilor, iar aceste fonduri nu sunt o realitate îndepărtată sau inaccesibilă: în exercițiul financiar 2014-2020, România a beneficiat deja de ele.”

Alți bani europeni – ca, de exemplu, aceia pentru reîmpădurire – nu s-au cheltuit în aceeași măsură. Un alt program UE, care încuraja revenirea tinerilor din diaspora în România, la sat, a pus la dispoziție 20 de milioane de euro, din care numai 360.000 de euro au fost accesați de nouă beneficiari.

Stefani Pool
TMF Copy Center
Monumente funerare
Amanet King Onix

Așadar, există, pe de-o parte, tendința de a fugi de poluarea, aglomerația și celelalte dezavantaje ale marilor orașe. Pe de altă parte, există această preocupare majoră, la nivelul Uniunii Europene, pentru dezvoltarea sustenabilă a zonelor rurale, printr-o agricultură modernă, sănătoasă, specifică și smart (prin intermediul dispozitivelor conectate). Există, deci, atât premisele, cât și instrumentele pentru revirimentul și dezvoltarea zonelor rurale și pentru creșterea calității vieții la sate.

Alianța USR PLUS își propune să susțină dezvoltarea zonelor rurale din județul Brașov, prin atragerea fondurilor disponibile la nivelul Uniunii Europene, prin conectarea zonelor rurale la infrastructură și la noile tehnologii şi prin susţinerea fermierilor, dar şi a celor care doresc să se mute de la oraş la sate.

“Motivul pentru care m-am implicat în politică e tocmai acela că astfel de tendințe și mutații sociale trebuie să își găsească o expresie la nivel administrativ și statal. Dintre soluțiile pe care le-am identificat, voi menționa doar trei lucruri:

  1. Centre pentru dezvoltare rurală. Pe de-o parte, acestea vor oferi servicii integrate către fermieri și antreprenori, fie că vorbim despre zona de fiscalitate, contabilitate, juridic, marketing, toate la pachet, pentru ca lumea să se ducă într-un singur loc și să nu mai fie nevoită să-și bată mințile cu cine i-ar putea ajuta. Pe de altă parte, vor avea și servicii de facilitare în mutarea la sat.
  2. Internetul în fiecare sat. Există un buget european pentru pregătirea întregii infrastructuri. Nu mă refer la oferte electorale de genul „Wi-Fi gratuit în parcuri”, ci la infrastructura propriu-zisă, fiindcă telemunca indusă de pandemie nu va dispărea, iar un Internet prin fibră sau prin satelit oferă premisele unei dezvoltări accelerate în mediul rural.
  3. Sate frumoase. Sună visător, dar fie și numai sutele de turiști care vin anual în satele din zona Brașovului arată că e vorba de o idee cu potențial economic și politic. Aspectul politic se concretizează în parteneriate între autorități și comunitățile diverse atât cultural, cât și etnic, din zonele cu potențial turistic. Dacă e să gândim strategic, totul trebuie să pornească de la protejarea caselor tradiționale. Aceasta se poate realiza prin formarea și consilierea proprietarilor, în primul rând în problema restaurărilor. Programul politic al USR PLUS include sprijinul financiar pentru astfel de operațiuni, în condițiile respectării unor criterii estetice și istorice.” a încheiat George Căţean.

Programul de guvernare al Alianţei USR PLUS poate fi consultat pe https://www.usrplus.ro/ce_ne_propunem.

 


Articol comandat de: PARTIDUL UNIUNEA SALVATI ROMÂNIA filiala USR Brașov
Executat de: SC Promovare Media Star SRL
Cod mandatar financiar: 11200021


Apreciază
Distribuie