Clarfon
Acasă Social Viața și activitatea unor personalități marcante din Țara Făgărașului, studiate de tineri
,

Viața și activitatea unor personalități marcante din Țara Făgărașului, studiate de tineri

Proiectul „Un veac de jertfelnicie – comoara care ne inspiră”, derulat pentru tinerii Asociației „Doamna Maria Brâncoveanu” din Făgăraș, a ajuns la final.  A cuprins întâlniri și vizite tematice, precum și activități pentru studierea unor personalităților care au trăit în timpul comunismului și au marcat Țara Făgărașului, dar nu numai.

Adolescenții au documentat viața și activitatea mai multor teologi cu legături în Țara Făgărașului:

  • Părintele Arsenie Boca – cunoscutul duhovnic de la Sâmbăta și Prislop;
  • Părintele Serafim Popescu – care a îndrumat și sprijinit multe familii de făgărășeni;
  • Părintele Dumitru Stăniloae – cel mai cunoscut teolog român, născut la Vlădeni;
  • Părintele Liviu Galaction Munteanu – născut la Cristian, a fost profesor și rector la Cluj, arestat pentru că a întocmit o programă de catehizare pentru tineri și adulți, a murit după multe suferințe în închisoarea de la Aiud.

„Tinerii au urmărit documentare, au studiat documente și au realizat și expus prezentări despre aceste personalități cu vieți extraordinare. Pentru modelul lor de viață demnă, trăită în slujirea celorlalți, acestea au fost canonizate recent de Patriarhia Română.

Pe lângă proiectele de documentare, tinerii au mai avut și alte activități: au participat la comemorarea deținuților politic anticomuniști, care a avut loc la Monumentul Rezistenței Anticomuniste de lângă Cetatea Făgărașului, au pregătit și dăruit semne de carte cu citate din personalitățile despre care au studiat, au avut un atelier de lectură având în centru un volum de memorii despre Părintele Serafim Popescu”, a explicat Natalia Corlean, coordonatoarea proiectului.

Benzinariile Recea & Soars
UPRUC-CTR
Victoria Federal IFN
Florian Shaorma
Infinity GSM
Monumente funerare
Reno Depo
Proaspat Alb
Amanet King Onix
Stefion Trans

Participanții la proiect nu s-au oprit doar la atât. Ei au ținut să împărtășească și cu alții măcar o parte din ceea ce au aflat, așa că, sub denumirea „Să-ți fac cunoștință cu …”, prezentările lor au fost publicate pe un site de activități cu copii și tineri, accesat de îndrumători din toată țara, dar și din diaspora.

Călătoria inițiatică a acestui proiect s-a încheiat la Mănăstirea Brâncoveanu de la Sâmbăta de Sus, cu o vizită tematică. Deși au mai vizitat de multe ori mănăstirea, de data aceasta tinerii au avut parte de experiențe inedite: amintiri și evocări ale personalităților mănăstirii, vizitarea chiliei părintelui Teofil Părăian, dar și vizitarea vechii gospodării și a chiliei Părintelui Arsenie și a Părintelui Serafim, în care azi se află un mic paraclis.

 


Apreciază
Distribuie

Alte subiecte

Publicitate

Infinity GSM
Stefion Trans
Reno Depo
Monumente funerare
Proaspat Alb
Florian Shaorma
Victoria Federal IFN
UPRUC-CTR
Benzinariile Recea & Soars
Amanet King Onix

Bună Ziua Făgăraș
Prezentare generală a confidențialității

Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.