Vinerea Mare

Ultima zi de vineri din Postul Paștilor este numită Vinerea Mare, a Patimilor, Vinerea Neagră sau Vinerea Seacă.

Răstignirea nu era practicată de evrei, această pedeapsă fiind aplicată doar de autoritatea romană. Cel care primea condamnarea la moartea pe cruce era dezbrăcat de haine, biciuit și obligat să parcurgă drumul până la locul execuției, cu crucea în spate, legată de mâinile întinse. Sentința era pronunțată de către conducătorul provinciei într-un loc public.

Așa s-a întâmplat și cu Iisus Hristos, care a fost biciuit iar apoi a primit sentința de la Pilat. Mântuitorul Hristos este trimis spre locul răstignirii, purtându-Și crucea. În vârful acesteia era consemnată vina Sa: „Iisus Nazarineanul, Regele Iudeilor“.

Vinerea Mare este zi aliturgică, adică nu se săvârșește niciuna dintre cele trei Sfinte Liturghii. Ceremonia principală din aceasta zi este scoaterea Sfântului Epitaf din altar și așezarea lui pe o masa în mijlocul bisericii.

Seara se cânta Prohodul și se înconjoară biserica cu Sfântul Epitaf într-o procesiune de înmormântare.

Epitaful pe care îl poartă preoții ajutați de credincioși simbolizează trupul Mântuitorului.

Moveos
Second hand & outlet
Victoria Federal IFN
JTTI
Proaspat Alb
Agromar
Firma servicii renovare

După procesiune, Sfântul Epitaf este așezat pe Sfânta Masă din altar, unde rămâne până la Înălțare. Punerea pe Sfânta Masă reprezintă punerea Domnului în mormânt.

Unii creștini țin în această zi un post sever, numit și post negru.

 

(sursa: crestinortodox.ro)


Apreciază
Distribuie