Vineri începe postul Crăciunului

protopop Marcel Dobrea

Vineri creştinii vor intra în perioada de post pentru a se pregăti sufleteşte şi trupeşte pentru sărbătoarea Naşterii Domnului. Părintele protopop Marcel Dobrea spune că perioada de post ce urmează este una dintre cele mai frumoase, mai ales că Biserica a hotărât mai multe dezlegări în această perioadă.

„Postul Naşterii Domnului începe vineri, 15 noiembrie, şi ţine până miercuri, 25 decembrie, când se sărbătoreşte Naşterea Domnului Iisus Hristos. În această perioadă sunt opt zile în care se poate mânca şi peşte, de obicei atunci când este sâmbătă, duminică sau o sărbătoare cu roşu. Perioada de 40 de zile de post, ca şi pregătire, are aceeaşi logică precum perioada de pregătire atunci când aştepţi pe cineva foarte important la tine acasă: aranjezi casa, pregăteşti mâncăruri alese, îţi speli trupul şi te îmbraci cu haine curate. Tot aşa facem şi noi creştinii acum, în această perioadă, când aşteptăm naşterea Lui Iisus Hristos”, spune părintele protopop Marcel Dobrea.

Tot el a mai precizat că perioada postului trebuie asumată conştient şi în strânsă legătură cu duhovnicul. Copiii şi persoanele în vârstă, precum şi bolnavii sau cei cu boli cronice vor avea un altfel de post, aşa cum hotărăşte duhovnicul împreună cu credinciosul său.

Salco

(Alexandru Socaciu)


Apreciază
Distribuie