Violența în familie, sancționată mai dur

Polițiștii pot intra cu forța în locuințele în care au loc acte de violență domestică, după ce noua lege care apără victimele, promulgată de președintele Iohannis în luna iulie, a intrat în vigoare la sfârșitul lunii decembrie.

Mai mult, printr-un ordin de protectie provizoriu, emis pe loc, oamenii legii care intervin în urma sesizărilor, pot dispune evacuarea agresorilor, chiar dacă sunt proprietarii locuințelor. În plus, îi pot obliga pe agresori să poarte un sistem electronic de supraveghere.

18 ordine de protecție provizorii au emis polițiștii brașoveni, în primele 10 zile de la intrarea în vigoare a noii legi. Ordinul poate fi emis indiferent de ce spune victima, dacă oamenii legii constată faptele petrecute. Acesta este valabil 5 zile, până când instanţa va emite un nou ordin. Odată încălcat, agresorul riscă închisoarea, potrivit Inspectoratului General al Poliției Române.

„Ordinul de protecţie provizoriu se emite de către poliţiştii care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, constată că există un risc iminent ca viaţa, integritatea fizică ori libertatea unei persoane să fie pusă în pericol printr-un act de violenţă domestică, în scopul diminuării acestui risc.

Victoria Federal IFN
Agromar
Second hand & outlet
Monumente funerare
Moveos
Firma servicii renovare

Intervenţiile poliţiştilor la cazurile de violenţă domestică se pot realiza din oficiu sau ca urmare a sesizărilor primite prin Sistemul naţional unic pentru apeluri de urgenţă (112), formulate în scris sau oral, direct ori telefonic la sediul unităţilor de poliţie de către persoanele implicate în actele de violenţă domestică, de către persoanele care au asistat la producerea actelor de violenţă domestică sau de către alte persoane.

În cadrul intervenţiilor, poliţiştii pot lua măsuri pentru separarea victimei de agresor şi pot realiza orice alte demersuri necesare eliminării riscurilor imediate. Ei observă şi adresează întrebări cu privire la starea fizică a persoanelor implicate şi, dacă se impune, solicită intervenţia echipelor medicale. Informează atât victima, cât şi agresorul, cu privire la drepturile şi obligaţiile lor şi măsurile ce vor fi dispuse în urma evaluării situaţiei de fapt”, se arată într-un comunicat al IGPR.


Apreciază
Distribuie