11 bănci au fost amendate pentru modul de calcul al ratelor la credite

foto: Pixabay.com

ANPC a amendat 11 bănci cu 550.000 de lei pentru „practici comerciale înșelătoare”, respectiv pentru modul de calcul al ratelor, și va sesiza Consiliul Concurenței. Verificările au privit atât creditele în lei, cât și cele în valută.

„ANPC a identificat fapte contravenționale la cele 11 bănci verificate, respectiv „practici comerciale înșelătoare săvârșite de aceștia cu privire la modul de calcul al ratelor, prin faptul că, pe graficul de rambursare, rata era compusă, în primii ani, 25% din soldul principal de rambursat și 75 % dobândă. Prin aceasta modalitate de calcul, consumatorii plateau, de fapt, preponderent dobândă”, potrivit comunicatului ANPC.

Cele 11 bănci verificate sunt: ING Bank, First Bank, Credite Europe Bank, OTP Bank, Alpha Bank, Banca Transilvania, Raiffeisen Bank, BCR, Patria Bank, Unicredit Bank și BRD Groupe Societe Generale.

Mobila SH
Victoria Federal IFN
Amanet King Onix
Monumente funerare
Reno Depo
Proaspat Alb

Comisarii ANPC au dat amenzi de 550.000 de lei celor 11 bănci și „au propus măsura de emitere a unor noi grafice de rambursare, atât pentru creditele aflate în curs, cât și pentru cele viitoare, unde principalul creditului datorat să fie achitat de către consumatori în rate egale, pe întreaga perioadă de creditare, în raport cu dobânda aferentă creditului”, se mai arată în comunicat.


Apreciază
Distribuie