174 de ani de la naşterea lui Carol I

Carol I

Carol I

Karl Eitel Friedrich Zephyrinus Ludwig von Hohenzollern-Sigmaringen este numele complet al lui Carol I. Astăzi se împlinesc 174 de ani de la naşterea sa. A fost rege al României timp de 48 de ani.

Acesta a obţinut independenţa ţării, a redresat economia şi a pus bazele unei dinastii. Castelul Peleş este una dintre cele mai vizitate puncte turistice ale ţării. Soția sa, Regina Elisabeta, îl caracteriza ca „o persoană care își poartă coroana și în somn”.

Florian Shaorma
UPRUC-CTR
Amanet King Onix
Spalatoria GPC
Proaspat Alb
RIM Fam
Demgy
Din 1867 a devenit membru de onoare al Academiei Române, iar între 1879 și 1914 a fost protector și președinte de onoare al aceleiași instituții.
Domnia lui Carol I a început, de fapt, în aprilie 1866, odată cu intrarea sa în țară. Proclamat domnitor al României în ziua de 10 mai 1866, rămâne cu acest titlu până în 26 martie 1881, când este proclamat rege, devenind astfel primul rege al României.
A fost primul monarh din dinastia Hohenzollern-Sigmaringen, al cărei nume se transformă, începând cu Regele Ferdinand I, în Casa Regală de România, dinastie care va conduce țara până la proclamarea Republicii Populare Române în 1947.


Apreciază
Distribuie