30 de ani de la trecerea la cele veșnice a Părintelui Arsenie Boca

foto manastireabrancoveanu.ro

Unul dintre cei mai iubiți duhovnici ai Țării Făgărașului, ieromonahul Arsenie Boca, a murit pe 28 noiembrie 1989. Chiar dacă au trecut 30 de ani, imaginea preotului continuă să fie puternic întipărită în viețile multor făgărășeni.

S-a născut în 29 septembrie 1910,  în județul Hunedoara, și a primit numele Zian Boca.

A terminat liceul ca șef de promoție iar apoi a urmat Academia Teologică din Sibiu.

Mitropolitului Ardealului, Nicolae Bălan, i-a oferit o bursă pentru a urma cursurile Institutului de Arte Frumoase din București. În paralel, a participat la cursurile Facultății de Medicină și la prelegerile profesorului Nichifor Crainic, de la Facultatea de Teologie din București.

A dat dovadă de talent artistic deosebit, așa că i s-a încredințat pictarea scenei cu Mihai Viteazul, de la Ateneul Român.

În 1939, a fost trimis la Muntele Athos pentru a aduce manuscrisele românești și grecești ale Filocaliei. Întors din Grecia, a intrat în mănăstire, la Sâmbăta de Sus.

În 1942 este numit starețul Mănăstirii Brâncoveanu, pe care o renovează, și devine renumit ca mare duhovnic.

După ocuparea țării de armata sovietică, Părintele Arsenie a fost arestat pentru prima oară la Râmnicu Vâlcea, în 1945, dus la București și eliberat după două săptămâni, pentru că nu i-a fost găsită nicio vină.

A fost arestat din nou în 1948 și eliberat o lună și jumătate mai târziu. În același ani, este mutat la Mănăstirea Prislop de către mitropolitul Nicolae Bălan.

La Prislop, devine stareț, iar după ce sălașul s-a transformat în mănăstire de maici, a rămas ca duhovnic, cu întreruperi în perioadele de arestare și anchetare – a fost închis la Securitatea din Brașov, dus la Canal, închis la Jilava, București, Timișoara și la Oradea.

Spalatoria GPC
Proaspat Alb
Amanet King Onix
JTTI
Mogaldea Therapy

În 1959, comuniștii le-au alungat pe maici de la mănăstire, pe care au transformat-o într-un cămin de bătrâni, iar părintelui Arsenie Boca i-au interzis activitatea preoțească până la moarte.

În 1961, după o lungă pribegie prin Bucureşti, a fost angajat ca pictor muncitor la Atelierele Patriarhiei; la slujbe a participat doar în afara altarului, în postura de cântăreţ.

În 1968 a început pictura bisericii de la Drăgănescu, la care a lucrat, în rugăciune, timp de 15 ani.

Părintele Arsenie a avut un atelier de pictură şi chilie la proaspătul înfiinţat aşezământ mănăstiresc de la Sinaia, în perioada 1969 – 1989.

Pe 28 noiembrie 1989, a încetat din viaţă, la Sinaia. A fost înmormântat la Prislop, în 4 decembrie 1989.

De atunci şi până azi, mormântul Părintelui Arsenie este unul dintre cele mai importante locuri de pelerinaj din țară.

 

Surse:

  • doxologia.ro
  • „Mărturii din Ţara Făgăraşului despre Părintele Arsenie Boca” Ed. Agaton, Făgăraş, 2004

 

foto: manastireabrancoveanu.ro


Apreciază
Distribuie