600.000 de euro pentru mașini și utilaje noi, la firma de salubritate

Primăria va investi anul acesta 600 de mii de euro pentru modernizarea parcului auto al societății de salubritate a municipiului, Salco Serv. Banii pentru dotări vor fi alocați din bugetul local.

Întrebat de un făgărășean dacă s-a gândit să atragă fonduri europene în acest sens, primarul a răspuns afirmativ, dar spune că este imposibil.

„Anul acesta pregătim 600 de mii de euro ca să înoim acest parc auto. O societate a primăriei nu poate accesa fonduri europene pentru că este de stat și nu este eligibilă. S-a dat Ordonanța 114 în decembrie, iar acolo poți lua un credit de la Trezorierie cu 1% dobândă, și sunt acolo niște investiții prioritare și secundare – prioritare: sănătate, educație, infrastructură și salubritate. Dotări, nu-ți dau. Tu, ca societate, trebuie să te preocupi să ți le aduci de undeva – din nu este în momentul de față finanțare europeană pentru dotări.”, a declarat primarul Gheorghe Sucaciu, în cadrul unei dezbateri publice cu cetățenii.

Utilajele societății de salubritate sunt depășite tehnic, cele mai noi fiind achiziționate în urmă cu 12 ani. Una dintre mașini a fost la un pas de a lua foc (foto) în prezența unui reporter Bună Ziua Făgăraș, în timp ce se documenta pentru un articol la sediul companiei. La una dintre autoutilitare s-a produs un scurt-circuit la instalația electrică, dar, din fericire, fără urmări grave.

Salco

„Din 2007 este cea mai nouă, una din 1996, una din 2002 la care am făcut motorul, și încă una care a fost răsturnată. Mai sunt două autospeciale cu braț ridicător de containere și alta pe care o folosim iarna și pentru deszăpezire. […] N-am ce să fac, n-am ce să fac”, spune Călin Artene, inginer mecanic la Salco Serv, despre „cârpelile” pe care le face continuu.

Utilajele societății necesită reparații zilnic sau săptămânal, iar astfel fac aproape imposibilă activitatea firmei și chiar pun în pericol viețile angajaților.

Liviu Ardelean


Apreciază
Distribuie