Asistente medicale acuzate de înșelăciune, la Făgăraș. Bonus salarial, primit pe nedrept

Mai multe asistente de la Maternitatea din cadrul Spitalul municipal Făgăraș sunt acuzate de către conducerea administrativă că ar fi recurs la înșelăciune pentru a primi un bonus care nu li se cuvenea. Președintele Consiliului de Administrație nu știe când a pornit acest fenomen.

5 din cele 12 asistente ar fi încasat de-a lungul timpului un bonus de 50% lunar, pentru opt ore de muncă în spațiul destinat efectuării intervenţiilor chirurgicale, deși acest lucru este imposibil practic, potrivit președintelui Consiliului de Administrație a unității spitalicești, Mariana Câju.

Noua conducere a Spitalului „Dr. Aurel Tulbure” a descoperit metoda prin care grupul obținea bani în plus la salariu – minimum 2.000 de lei, lunar, din bugetul unității spitalicești – și i-a impus să semneze o condică atunci când intră în blocul operator, începând din 1 decembrie. Șefa de secție și asistenta-șef, cele care ar fi trebuit să facă acest lucru, ar fi ignorat decizia Comitetului Director și au continuat să ponteze colegele „tradițional”, cele cinci încansând astfel și la sfârșitul ultimei luni a anului trecut suma de bani pe nedrept.

„La Maternitate s-a dat o decizie ca personalul să nu se mai ponteze 8 ore pentru că nu stă nimeni în blocul operator 8 ore. Eu am rămas un pic siderată. Erau cinci asistente care percepeau spor de 50% din salariu nu pe durata operațiilor, ci de 8 ore, zilnic. S-a ajuns la Comisia de disciplină pentru că, ce credeți dumneavoastră? După ce a dat Comitetul Director dispoziția de la 1 decembrie, la Maternitate s-au pontat la fel și am hotărât că gata! Sper să se ia măsuri, în primul rând pentru neaplicarea hotărârilor. Oricum banii li se vor lua înapoi și toți odată, nu în rate”, a declarat Mariana Câju, președintele Consiliului de Administrație a unității spitalicești, într-o conferință de presă.

Nu se știe de cât timp are loc acest fenomen, astfel că nu se cunoaște nici la cât se ridică prejudiciul. Rezultatele anchetei disciplinare ar urma să fie făcute publice imediat după finalizarea cercetărilor interne. Maternitatea rămâne până atunci sub monitorizare strictă.

Liviu Ardelean


Apreciază
Distribuie