78% dintre liceeni sunt orientați valoric spre stânga axei politice – studiu

foto: Pixabay / Stocksnap

Majoritatea liceenilor (78%) sunt orientați spre stânga axei politice și vor ca statul să se implice masiv în asigurarea bunăstării, arată un studiu World Vision România.

Potrivit studiului citat, temele intens disputate: armata obligatorie (56% împotrivă, 44% pro), cenzura pe internet (55% împotrivă, 45% pro). Băietii sunt mai conservatori decât fetele.

Peste 90% dintre liceeni vor ca statul să asigure sănătate de calitate tuturor, indiferent de venituri, vor ca statul să asigure educație de calitate, vor ca statul să garanteze drepturile egale ale cetățenilor. 

La polul opus al ierarhiei vedem că cea mai mare parte dintre temele care vizează drepturile și libertățile individuale sunt disputabile, respectiv constituie elemente de dezbatere între tineri, subiecte de interes în care opiniile nu sunt congruente, cele mai intens disputate teme fiind armata obligatorie, cel puțin în rândul băieților (56% împotrivă, 44% pro), cenzura pe internet (55% împotrivă, 45% pro) și legitimarea homosexualității (53% pro, 47% împotrivă).

Una dintre cele mai interesante constatări ale acestui studiu este diferența semnificativă între fete și băieți în ceea ce privește orientarea valoric-ideologică. Pe de o parte avem fete care afirmă tot mai accentuat valori ale drepturilor individuale, care reflectă opinie privind rolul femeii, drepturile minorităților sexuale, libertatea de exprimare, iar pe de altă parte avem băieți care îmbrățișează atitudini mai conservatoare cu privire la aceste aspecte. 

82% dintre liceeni cred că votul lor contează sau va conta.

Nivelul perceput de informare a tinerilor liceeni cu privire la rolul și prerogative principalelor funcții politice este sub-mediocru cu o medie de 4,58 puncte pe o scală de la 1 la 10.

Acestea sunt câteva dintre principalele concluzii ale studiului „Profilul ideologic al liceenilor din România”.  Este o analiză în profunzime care face referire la orientarea liceenilor pe axa ideologică, proiecția lor asupra vieții, evaluarea interesului politic și identificarea nivelului de cunoaștere a rolului și prerogativelor pentru principalele funcții politice eligibile în anul electoral 2024 în România. Studiul are un eșantion de 575 de liceeni din 34 de județe din toate regiunile țării, inclusiv București-Ilfov, atât din mediul urban cât și din mediul rural. Studiul continuă demersurile World Vision România din proiectul Young Leaders United for Democracy, finanțat din programul „Cetățeni, egalitate, drepturi și valori”.

Studiul poate fi citit integral aici.

Raportul grafic, aici.

Orientarea ideologică a liceenilor

Majoritatea tinerilor liceeni (78%) sunt orientați valoric spre stânga axei ideologice. 35% dintre aceștia sunt adepți ai unui stat protecționist, în care drepturile individuale să fie garantate, prioritare, respectiv un stat al bunăstării  cu elemente protecționiste semnificative și libertate de manifestare individuală la fel de semnificativă. 43% dintre tineri au o orientare moderată din perspectiva axei libertarianism -autoritarianism, respectiv un echilibru între drepturi și obligații pe fondul unor politici sociale accentuate din partea statului. Ponderea extremismului politic în rândul tinerilor este relativ scăzută atât în ceea ce privește extrema stângă (comunism)- aproximativ 7%, cât și extrema dreaptă (fascism) 1%. Aproximativ 13% dintre liceeni se poziționează în zona central a compasului politic, cu diferite accente pe scala libertăților individuale, fiind în special centrați pe problematici ecologice. 

Majoritatea liceenilor vor ca statul să se implice masiv în asigurarea condițiilor de viață mai bune. Peste 90% dintre liceeni vor ca statul să asigure sănătate de calitate tuturor, indiferent de venituri, vor ca statul să asigure educație de calitate, vor ca statul să garanteze drepturile egale ale cetățenilor

Drepturile și libertățile individuale, teme care au creat dezbateri

Cea mai mare parte dintre temele care vizează drepturile și libertățile individuale constituie elemente de dezbatere între tineri, subiecte de interes în care opiniile nu sunt congruente, cele mai intens disputate teme fiind armata obligatorie, cel puțin în rândul băieților (56% împotrivă, 44% pro), cenzura pe internet (55% împotrivă, 45% pro) și legitimarea homosexualității ( 53% pro, 47% împotrivă).

JTTI
Sumi Agro - Zetanil
Florian Shaorma
Spalatoria Aqua Carpet
Demgy

77% dintre tineri consideră că mediul trebuie protejat cu orice preț. 

60% dintre liceeni sunt de părere că avortul este un drept al femeii care ar trebui garantat în orice situație. 40% sunt împotrivă considerând ca avortul poate fi permis doar când viața mamei este în pericol. Evident între fete și băieți diferențele sunt semnificative statistic, două treimi dintre fete poziționându-se în prima categorie de răspunsuri, 44% dintre băieții de liceu susținând mai degrabă interzicerea avortului la cerere.

89% dintre tinerii liceeni consideră că fiecare cetățean poate face ceva pentru dezvoltarea țării. 

Vaccinarea este un subiect de dezbatere în rândul liceenilor. 76% dintre liceeni consideră că vaccinarea nu trebuie să fie obligatorie, un sfert dintre aceștia (24%) fiind de părere opusă. 

72% dintre liceeni consideră că statul trebuie să intervină pentru reglementarea economiei și a pieței. 

55% dintre liceeni consideră că nu ar trebui să existe cenzură în mediul online. Diferențele între fete și băieți sunt semnificative: dacă majoritatea băieților sunt împotriva cenzurii (62%) majoritatea fetelor sunt pentru (53%), ca dovadă că cele două genuri simt diferit pericolele și presiunile acestui noi mediu de comunicare. 

86% dintre liceeni consideră că ajutoarele sociale pentru cei nevoiași ar trebui menținute sau crescute. Opinia fetelor este mai accentuată în acest sens. Ponderea celor care consideră că ajutoarele pentru săraci ar trebui eliminate este aproape dublă în cazul liceenilor din urban în comparație cu mediu rural ca urmare a diferenței de experiență socială/ nivel economic dintre cele două medii.

70% dintre liceeni consideră că dreptul la vor ar trebui garantat pentru toți (vot universal). 

96% dintre liceeni consideră că serviciile medicale ar trebui să aibă calitate înaltă pentru toți, indiferent de veniturile de care dispun. 

65% dintre liceeni sunt împotriva pedepsei cu moartea ca modalitate legală de pedeapsă. 

94% dintre tineri consideră că statul ar trebui să investească mai mult in sistemul public de educației astfel încât să se asigure o calitate ridicată pentru toți copiii. 

87% dintre liceeni consideră că o femeie poate fi considerată de succes, chiar dacă nu este gospodină sau mamă.  Ponderea băieților care cred că o femeie poate avea carieră, dar datorita ei principală este să fie gospodină și mamă este de trei ori mai mare decât a fetelor care afirmă acest lucru. Favorabilitatea pentru aprecierea femeii pentru alte calități decât cele casnice sau materne crește odată cu vârsta respondentului și este relativ similară în mediul urban și rural.

76% dintre tineri cred că principalul scop al corporațiilor ar trebui să fie bunăstarea generală nu profitul acționarilor.

Principalele valori pe care un tânăr, o tânără trebuie să le aibă în viață, în opinia liceenilor sunt grija față de ceilalți (25%) și respectarea regulilor (ordinea și dreptatea (21%). 67% dintre liceeni (două treimi) cred că dragostea/ o familie/ un parteneriat împlinit este ceea ce i-ar face fericiți în viață. 16% dintre tineri cred că banii sunt cei care contribuie majoritar la fericirea individuală, pentru 10% puterea este cea care contează, iar pentru 6% faima, recunoașterea socială este elementul central al fericirii.


Apreciază
Distribuie