85% dintre absolvenții din mediul rural nu se înscriu la facultate

45% dintre absolvenții de liceu renunță la facultate, iar în mediul rural 85% dintre cei care promovează bacalaureatul nu se înscriu la studii universitare, potrivit Ligiei Deca. Cifrele prezentate de ministrul Educației datează din 2017 și sunt cele mai recente pe care le are ministerul, scrie Educație Privată.

Ministrul a participat, marți, la evenimentul de diseminare a apelului de proiecte „Primul student din familie”, lansat de Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, în parteneriat cu Ministerul Educaţiei.

„Dacă ne raportăm la ultimele date privind abandonul universitar, acesta este de aproximativ 45% la nivelul programelor de licenţă, fie de trei, fie de patru ani, fiind în linie cu valori similare înregistrate în statele OECD. Şi pentru a îmbunătăţi procentul de participare al populaţiei la învăţământul superior este clar că avem nevoie de o îmbunătăţire şi a retenţiei, nu numai o îmbunătăţire a procentului de acces la învăţământul superior. Practic, pentru a putea să avem un program de succes avem nevoie de o colaborare foarte bună între universităţi şi unităţile de învăţământ preuniversitar”, a declarat Ligia Deca, potrivit News.ro.

Ministrul a afirmat că tranziţia dintre liceu şi universitate încă este anevoioasă în România şi a menţionat că suntem în urma mediei europene.

Tranziţia dintre liceu şi universitate în România încă este anevoioasă. În ciuda mitului că avem prea mulţi studenţi, procentele europene ne spun clar că suntem în urma mediei europene, chiar aş zice eu, semnificativ statistic, şi nu suntem încă la nivelul de absolvenţi de învăţământ superior care să ne permită cu adevărat o economie bazată pe cunoaştere. În toamna anului 2017 erau înscrişi aproape 150.000 de elevi în ultimul an de liceu, deci clasa a XII-a sau a XIII-a, şi puţin peste 44% dintre aceştia au făcut pasul către studiile universitare un an mai târziu. Dacă ne raportăm strict la elevii din mediul rural din aceeaşi generaţie, doar 26% dintre aceştia promovează bacalaureatul, iar procentul celor care se înscriu mai departe la studii universitare este de aproximativ 15%”, a mai spus Ligia Deca.


Apreciază
Distribuie