Mongrafia Cârţişoarei lansată la Braşov

haiducul Andrei Budac

Monografia satului Cârţişoara a fost lansată în urmă cu câteva ore la Muzeul de Etnografie din Braşov. Volumul ,,Haiducul Andrei Budac – adevăr şi legendă” a fost prezentat publicului de primarul Dorin Magda şi de fiica unuia dintre autori, Valerica Mandric – al cărui tată Traian Cânduleţ a decedat. Lansarea cărţii a început la ora 11.00.

Andrei Budac este un Robin Hood al Ţării Făgăraşului, devenit o adevărată legendă după ce a decis să curme nedreptăţile pe care le făceau oamenii vremii. Aşa că lua ce putea de la bogaţi şi împărţea săracilor.

Se pare că totul a pornit de la o întâmplare petrecută în adolescenţa sa. Când era copil a vrut să-şi cumpere un briceag de la un negustor. Negostorul l-a furat pe faţă, pentru că i-a luat banii şi nu i-a mai dat cuţitul. De atunci Andrei Budac a devenit necruţător cu bogaţii şi cu cei care înşelau şi milos cu săracii pe care îi întâlnea.

Liceul Senchea
Amanet King Onix
curatare tapiterie
Monumente funerare
Brutaria Dragus
Florian Shaorma

Haiducul a fost împuşcat în 1912 de armata austro-ungară.

Volumul ,,Haiducul Andrei Budac – adevăr şi legendă” alături de un alt volum ,,Transfăgărăşanul, aşa cum a fost” sunt considerate adevărate monografii ale comunei Cârţişoara.


Apreciază
Distribuie