Bust din ceramică pentru Octavian Paler

Octavian Paler are în sfârşit bust. E drept, deocamdată îşi face veacul în Casa de Cultură a oraşului Codlea, dar intenţia Primăriei Făgăraş este să îl achiziţioneze pe viitor, pentru a-l expune publicului, cu precădere atunci când au loc, anual, Zilele Octavian Paler.

Un sculptor din Codlea s-a întrecut pe sine şi a realizat din ceramică arsă (teracotă) bustul scriitorului din Lisa. Petrică Buhnici nu a fost sculptor de meserie, dar putem spune că a devenit odată cu realizarea copiilor fidele ale celor mai celebre figuri ale istoriei şi culturii: Einstein, Mihai Viteazu, Ştefan cel Mare, Cezar, Ioan Vodă cel Cumplit, Regele Mihai şi mulţi alţii.

Director de Casă de Cultură

Faptul că Octavian Paler a ajuns pe holul aşezământului cultural din Codlea nu este tocmai o întâmplare. Autorul bustului este chiar şeful Casei de Cultură.

„În aprilie 2013 am prezentat o expoziţie de sculpturi la Făgăraş. Cu acel prilej, primarul Făgăraşului mi-a cerut să realizez bustul lui Paler, pentru că am înţeles că în oraşul dumneavoastră se organizează în fiecare an un eveniment în memoria sa. L-am făcut, iar acum, până când Primăria Făgăraş se hotărăşte dacă îl mai vrea, îl expun în Casa de Cultură din Codlea”, a explicat Buhnici.

Petrica Buhnici, cel care l-a sculptat pe Octavian Paler
Petrica Buhnici, cel care l-a sculptat pe Octavian Paler

Codleanul a lăsat ceva urme pe la Făgăraş, odată cu expoziţia de sculpturi. A donat Casei de Cultură din Făgăraş o statuie a lui Emil Cioran, dat fiind faptul că Răşinariul lui Cioran nu-i prea departe de oraşul nostru, iar edilului Mănduc i-a făcut cadou o statuie cu Ioan Vodă cel Cumplit.

Victoria Federal IFN
Brutaria Dragus
Amanet King Onix
Sezar Forest - soferi profesionisti
Benzinaria Recea - Pasti 2024
Primaria Soars - Pasti 2024

Inginer topograf

În vârstă de 51 de ani, Petrică Buhnici este la origini inginer topograf. Le are cu simetriile; dovadă stau busturile lucrate cu migală şi precizie! A făcut însă şi o şcoală de trei ani de artă populară la Braşov.

Şi Octavian Paler, dacă ar mai trăi, s-ar mira de reuşita propriei imagini. „Bustul este realizat dintr-o ceramică arsă, are 65 cm înălţime, cântăreşte peste 20 de kilograme şi este de culoarea bronzului oxidat. L-am realizat şi la cererea primarului făgărăşean, dar şi din dragoste pentru cel care a fost Octavian Paler. Este recomandat ca sculptura să fie păstrată într-un spaţiu acoperit. Din cauza materialului, ploaia şi ninsoarea ar măcina-o în timp. Cele pe care le fac eu sunt sculpturi de interior”, a explicat codleanul.

Edilul Sorin Mănduc şi-ar dori ca pe viitor, în castelul făgărăşean să apară astfel de busturi şi la reconstituirea sălilor de principi şi principese din Cetate. Este doar o intenţie şi până când nu se vor găsi fondurile care să acopere costul lor, această comandă nu va fi dată.

(Cristina Cornilă)


Apreciază
Distribuie