Razie DIICOT la Făgăraş

Jandarmi, procurori, autovehicule cu girofaruri şi elicoptere au împânzit ieri Făgăraşul. Procurorii  Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT)  au efectuat miercuri, 28 octombrie 2015, peste 40 de percheziţii domiciliare pe raza județelor Brașov, Argeș și Gorj. Motivul principal a fost tăierea ilegală de lemne şi evaziunea fiscală.perchezitii DIICOT - 28.10.15

Acţiunea a vizat destructurarea unui grup infracţional organizat, după cum se arată într-un comunicat de presă.

În cauză, există suspiciunea că o persoană cu cetăţenie română şi turcă, care s-a stabilit în Braşov cu 15 ani în urmă, este şeful afacerii. Împreună cu fiul său, bărbatul deţine o fabrică de cherestea în satul Ileni. Procurorii susţin că, patronul fabricii a pus la punct o reţea prin care cumpăra lemn din tăieri ilegale la preţuri foarte mici şi îl vindea mai departe fără acte.perchezitii DIICOT - 28.10.15_04

Cei doi au constituit și au coordonat un grup infracţional organizat ce își desfășoară activitățile ilicite în special pe raza județelor Brașov, Argeș și Gorj.

Royall Security
Demgy
Amanet King Onix
Agromar
Isoplus Special - Pasti
Primaria Soars - Pasti 2024
Sezar Forest - soferi profesionisti
Proaspat Alb

Grupul cercetat  este format din mai mulţi membri ai familiei suspectului, etnici turci, dar și cetățeni români.

În urma cercetărilor s-a stabilit că membrii grupului au beneficiat  de protecţie din partea unor persoane – funcţionari publici în cadrul Direcţiei Finanţelor Publice Braşov – ce aveau ca atribuţii executarea unor acţiuni de control financiar-fiscal. Funcţionarii publici îi anunţau pe membrii grupării de controale şi aveau grijă ca aceştia să nu fie afectaţi.
perchezitii DIICOT - 28.10.15_02Totodată, pentru a avea acces la masă lemnoasă de bună calitate, cu sprijinul unor funcționari silvici ori din administrația publică locală, au deturnat licitațiile publice organizate în acest sens. Ba chiar, unele societăți comerciale participante la licitații, ai căror administratori nu s-au ”raliat” grupării, au fost îndepărtate prin diverse metode, inclusiv constrângere ori corupere.

Alături de procurorii DIICOT, la percheziţii au participat ofiţeri de poliţie judiciară, reprezentanţi ai Gărzilor Forestiere, jandarmi din cadrul Brigăzii speciale de Intervenţie „Vlad Ţepeş“ şi membri ai Inspectoratului General de Aviaţie.