2 ciobani cu 1.400 de oi, blocați de 6 zile pe digul Oltului

Doi ciobani cu stâne diferite sunt blocați de șase zile pe o parte și pe alta a digului râului Olt, în urma inundațiilor de sâmbătă. Autoritățile, împreună cu pompierii făgărășeni, se asigură că aceștia au mâncare și apă.

Primul cioban, cu 1000 de oi, se află într-un loc unde nu ajunge apa. A fost dus înspre Șona, împreună cu animalele,  chiar de către pompieri, în timpul intervenției de salvare care a avut loc în noaptea de vineri spre sâmbătă.

Cel de-al doilea cioban, cu 400 de oi, se află pe partea dinspre localitatea Mândra a digului.

Autoritățile locale țin legătura cu ei prin intermediul rudelor și le duc alimente și apă. Acestea sunt transportate cu barca de către pompierii făgărășeni.

„Primul este contactat de către fratele lui, nu știu prin ce metode. O rudă i-a luat mâncare, apă minerală și ce îi mai trebuie. Am trecut cu barca, cu cei de la ISU. Celălalt cioban, Marin, care este pe partea înspre Mândra, este într-adevăr inundat, am fost în zonă, am vorbit cu el, dar nu m-a anunțat că ar avea nevoie de ceva”, ne-a declarat Andrei Beleaua, șeful Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență din cadrul Primăriei Mândra.

Acordarea ajutorului este confirmată și de Inspectoratul pentru Situații de Urgență Brașov. „Unul are tot ce îi trebuie, nu are nevoie de ajutor. La celălalt, au fost alaltăieri (marți – n.r.) cu mâncare, iar ieri cu apă”, ne-a declarat purtătorul de cuvânt, Luiza Dănilă.

Agromar
Victoria Federal IFN
Proaspat Alb
Isoplus Special - Pasti

Nu se poate preconiza când se va sfârși situația, însă nivelul apei este în scădere, potrivit informărilor transmise de hidrologi, iar ciobanii nu ar fi în pericol.

Marți noaptea s-a intervenit cu barca și la o stupină de pe raza comunei Mândra, unde apa amenința stupii de la bază.

În această dimineață, autoritățile au livrat 200 de pâini pentru localnicii din Șona, cu o mașină de teren, potrivit lui Andrei Beleaua. Drumul a fost inundat din nou, marți, și închis circulației rutiere de către Primăria Făgăraș, după ce trei mașini au rămas blocate.

Liviu Ardelean


Apreciază
Distribuie