Înălţarea Domnului şi Ziua Eroilor

În fiecare an, la 40 de zile de la Sfintele Paşti, Biserica Ortodoxă şi cea Greco-Catolică sărbătoresc praznicul Înălţării Domnului. Tot în această zi se aduc oamgii şi tuturor eroilor români.

Înălţarea Domnului
Praznicul Înălţării se sărbătoreşte în fiecare an în joia din săptămâna a VI-a după Paşti şi mai poartă şi denumirea populară de Ispas. Ispas ar fi personajul mitic care ar fi asistat la Înalţarea Domnului şi la ridicarea sufletelor morţilor la cer. Pentru că Ispas a fost un om vesel, credincioţii caută să fie şi ei bine dispuşi de ziua acestuia.
Hristos S-a înălţat la cer de pe Muntele Măslinilor, în văzul Apostolilor şi a doi îngeri. Aceştia le-au vorbit ucenicilor despre a doua venire a lui Hristos, pentru a nu rămâne copleşiţi de durerea despărţirii. Dacă de la Paşti şi până la Ispas oamenii se salutau cu „Hristos a înviat!” şi se răspundea cu „Adevărat a înviat”, în ziua de Înălţare se foloseşte salutul „Hristos S-a înălţat” – „Adevărat s-a înălţat”, iar în cele trei zile de Rusalii, se mai foloseşte salutul ,,Hristos a Înviat” – „Adevărat a înviat”.

Ziua Eroilor
Din 1999, în această zi, se face pomenirea tuturor eroilor români căzuţi de-a lungul veacurilor pe toate câmpurile de luptă pentru credinţă, libertate, dreptate şi pentru apărarea ţării şi întregirea neamului. Această zi a fost proclamată şi sărbătoare naţională a poporului român. Jertfelnicia Mântuitorului Iisus Hristos şi tăria Sa întru credinţă sunt mărturisite, peste veacuri, de imensa capacitate de sacrificiu a eroilor neamului. Însemnătatea zilei reiese din faptul că spiritul de sacrificiu şi jertfelnicia nu ar trebui să ne lipsească la nici unul dintre noi.

Royall Security
Sezar Forest - soferi profesionisti
Monumente funerare
Primaria Soars - Pasti 2024
Proaspat Alb
Victoria Federal IFN
Demgy

 


Apreciază
Distribuie