Sânzienele, sărbătorite la Boholț

Toată suflarea satului Boholț a participat luni, la sărbătoarea nașterii Sf. Ioan Botezătorul (Sânzienele), hramul bisericii acestei localități. Cu acest prilej, bătrânii satului dar și copiii au îmbrăcat costumele populare, spre satisfacția preoților și a invitaților veniți din mai multe părți ale țării. La finalul slujbei, sătenii au reiterat obiceiul străvechi, specific zilei de 24 iunie. Ei au cules buchete de sânziene, pe care le-au împletit în coronițe și le-au aruncat pe acoperișul caselor. Bătrânii spun că cel care a aruncat va trăi mult în cazul în care coronița rămâne pe casă sau, dimpotrivă, că va muri repede, atunci când coronița alunecă spre marginea acoperișului sau cade de pe acoperiș.
La Boholț, gospodarii au agățat cununi de sânziene la porți, în speranța că anul va fi bun, mai ales pentru animale și roadele pământului. Preoții au îndrumat apoi oamenii la locul numit „în țarină“, pentru a săvârși o slujbă de sfințire a culturilor.

boholt 2La cei 91 de ani ai săi, învățătorul Aurel Drăguș a mulțumit celor mai tineri, sau mai puțin tineri, care duc mai departe tradițiile satului. Printre ei, preotul satului, Ioan Paroș, profesorul Vasile Joantă și omul de afaceri Daniela Graură.

O bună impresie au făcut și tinerii care au fost prezenți la Boholț pentru a marca „Ziua internațională a iei“. Ia, vestimentație tradițional-țărănească, a fost purtată la Boholț și de Oana Stancu, realizatoarea emisiunii „Exces de putere“, de la Antena 3, care a afirmat că, deși este originară din București, se simte boholțeancă, sufletește.

Demgy
Agromar
Brutaria Dragus
Royall Security

Tot ieri a debutat, la Boholț, cea de-a doua ediție a taberei de pictură, inițiată de omul de afaceri Vasile Joantă.