A început Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel

Biserica Ortodoxă îi sărbătorește pe Sfinții Apostoli Petru și Pavel pe 29 iunie. Postul dedicat acestei sărbători se ține, în acest an, de luni, 15 iunie, până duminică, 28 iunie.

Spre deosebire de celelalte posturi care au o durată fixă, Postul închinat Sfinților Apostoli Petru și Pavel are o durată variabilă de la an la an, în funcție de data variabilă a Sfintelor Paști. Postul poate varia între 28 de zile, atunci când Paștele cade pe 4 aprilie, până în situația în care poate fi desființat, atunci când Paștele este prăznuit după data de 1 mai; începe întotdeauna lunea, după Duminica Tuturor Sfinților.

Biserica a rânduit ca prăznuirea lor să fie pregătită printr-o perioadă de post, dar și de meditare asupra misiunii pe care cei doi mari Apostoli au avut-o în propovăduirea Evangheliei lui Hristos.

Postul presupune abstinență, mai multă rugăciune, fapte bune și empatie pentru suferințele aproapelui.

Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel este un post ușor, de vară. În fiecare sâmbătă și duminică este dezlegare la pește, vin și ulei.

Învățătura pentru posturi din Ceaslovul mare arată că luni, miercuri și vineri se mănâncă legume fără ulei, marți și joi aceleași cu untdelemn și vin.

Cabinet ORL
JTTI
Second hand & outlet
Proaspat Alb
Amanet King Onix
Demgy
Fantanita Craiesei
Florian Shaorma
Monumente funerare

Pe întreaga durată a acestui Post, ca și în cazul celorlalte posturi din cursul anului bisericesc, nu se fac nunți, pentru că perioada de postire nu este compatibilă cu bucuria și petrecerile care însoțesc, de regulă, nunțile.

Prin ținerea acestui post se cinstesc și darurile Sfântului Duh, care s-au pogorât peste Sfinții Apostoli la Cincizecime, de aceea în vechime acest post se mai numea Postul Cincizecimii.

 

sursa: basilica.ro

 


Apreciază
Distribuie