Peste 170.000 de elevi susțin Evaluarea Națională. Examenele se desfășoară în condiții speciale

La Evaluarea Națională s-au înscris 172.482 de absolvenți ai clasei a VIII-a, a anunțat Ministerul Educației și Cercetării (MEC). Înainte de fiecare examen, elevii sunt supuși triajului epidemiologic.

Absolvenții de clasa a VIII-a susțin luni, 15 iunie, proba scrisă la Limba și literatura română.

Miercuri, 17 iunie, se desfășoară proba la Matematică.

10.294 de absolvenți ai clasei a VIII-a vor susține joi, 18 iunie, proba la Limba și literatura maternă, potrivit datelor MEC.

În zilele probelor de examen, la intrarea în centrul de examen/unitatea de învățământ, cadrele medicale vor efectua triajul epidemiologic al elevilor astfel:

  • măsurarea temperaturii cu termometrul noncontact, temperatură ce nu trebuie să depășească 37.3 ̊C. În cazul în care temperatura înregistrată depășește maximul admis, se repetă măsurarea acesteia de trei ori succesiv, la interval de 2-5 minute;
  • măsurarea temperaturii cu termometrul noncontact se va realiza la umbră;
  • observarea clinică a simptomelor respiratorii (de tipul: tuse frecventă, strănut frecvent, stare generală modificată).

În sălile de clasă, examenele se vor desfășura prin stabilirea locurilor astfel încât să existe o distanță între candidați, pe rânduri și între rânduri, de 2 m unul față de celălalt.

Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) Brașov asigură că sălile de examen, băncile și scaunele au fost igienizate și au fost amplasate astfel încât să fie respectată distanța de 2 metri între candidați. Coridoarele, toaletele și anexele au fost, de asemenea, igienizate și dotate cu materiale de igienă. Au fost marcate trasee de acces în unitate, au fost achiziționate măști de protecție și viziere în număr suficient pentru a putea satisface îndeplinirea condițiilor de prevenire a răspândirii COVID-19. A fost asigurată prezența cadrelor medicale în fiecare centru de examen astfel încât să se poată lua cele mai corecte și mai rapide măsuri de securitate sanitară pe perioada desfășurării probelor scrise, potrivit IȘJ Brașov.

În plus, Ministerul Educației și Cercetării a pus la dispoziția celor interesați o linie TELVERDE – 0800801100 – pentru sesizarea eventualelor nereguli privind desfășurarea Evaluării Naționale. Numărul va fi disponibil în perioada 15 – 18 iunie, între orele 8:00 – 16:00, iar vineri, 19 iunie, între orele 8:00 -14:00.

Probele de Evaluare Națională încep la ora 9:00 și se vor desfășura în 4.337 de centre de examen.

Primele rezultate vor fi comunicate luni, 22 iunie, până la ora 14:00 (în centrele de examen).

Contestațiile pot fi depuse în zilele de 22 iunie (în intervalul orar 16:00 – 19:00) și 23 iunie (în intervalul orar 8:00 – 12:00). Acestea pot fi depuse/transmise și prin mijloace electronice. În acest caz, candidații completează, semnează și depun/transmit prin mijloace electronice și o declarație-tip în care se menționează faptul că au luat cunoștință că nota acordată ca urmare a soluționării contestației poate modifica, după caz, nota inițială, prin creștere sau descreștere. Pentru candidații minori, declarația-tip este semnată și de către părinții/reprezentanții legali ai acestora.

JTTI
Moveos
Demgy
Florian Shaorma
Proaspat Alb
curatare tapiterie

Rezultatele finale vor fi afișate sâmbătă, 27 iunie.

Timpul destinat unui examen este de două ore, din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fiecărui elev. Probele sunt monitorizate audio-video.

Candidații trebuie să aibă asupra lor un act de identitate și instrumente de scris cu cerneală sau pastă albastră pentru redactarea lucrărilor, creion negru pentru realizarea desenelor/schemelor și instrumente de desen la proba de Matematică.

Pentru elevii care solicită și primesc, în cazuri justificate, aprobarea Comisiei Naționale de Organizare a Evaluării Naționale în vederea susținerii probelor cu subiectul de rezervă, se organizează proba scrisă/probele scrise, după finalizarea ultimei probe prevăzute în Calendarul de desfășurare a Evaluării Naționale.

Este interzisă introducerea în sălile de examen a unor obiecte, precum ghiozdane, rucsacuri, sacoșe, poșete etc. De asemenea, elevii vor fi informați că este interzis accesul în săli cu orice fel de lucrări/materiale: manuale, dicționare, notițe, însemnări etc., precum și cu orice mijloc electronic de calcul, de stocare de informații sau de comunicare (stick-uri de memorie, telefoane, tablete etc.).

Elevii aflați în izolare/confirmați pozitiv cu noul coronavirus vor susține probele conform unei proceduri speciale, în perioada 22 iunie – 4 iulie. La această etapă vor participa doar absolvenții care au avut temperatura peste maximul admis, au fost in izolare, carantină, au afecțiuni cronice care pot crește receptivitatea sau severitatea afecțiunii în contextul pandemiei, sunt spitalizați/internați, în prima etapă a examenelor naționale, pentru diverse afecțiuni.

Media generală obținută în cadrul Evaluării Naționale are o pondere de 80% în calculul mediei de admitere în clasa a IX-a. Absolvenții clasei a VIII-a își vor putea continua studiile în învățământul liceal sau profesional, fiind asigurate locuri pentru toți elevii care au finalizat ciclul gimnazial.


Apreciază
Distribuie