Acasă, la origini – un proiect fotografic despre trecut, pentru prezent și viitor

Fotodocument din colecțiile Muzeului Țării Făgărașului „Valeriu Literat”. Familia văduvei Ana Jiga din Beclean. Autor: Atelier Foto Făgăraș, 1915

Fundaţia Comunitară Ţara Făgăraşului (FCTF) a lansat un proiect-mărturie despre apartenenţa la o familie, un neam și o cultură tradiţională extrem de bogată şi variată în zonele specifice Ţării Făgăraşului. Parte dintr-o idee mai amplă, ediția din acest an a Zilei Universale a Iei pune în centru fotografia ca eveniment, ca celebrare, ca artă.

Cei interesați pot participa la crearea celei mai mari expoziții naționale online.

FCTF propune crearea de albume ale comunității (familia, un grup sau satul) și un album al Țării Făgărașului (ce le va cuprinde pe toate cele realizate de comunități) și care va face parte din albumul național pe care îl pregătește comunitatea La Blouse Roumaine.

Pentru acest proiect este nevoie de:

  • fotograf – pe cont propriu sau într-o caravană care va fi organizată în perioada următoare
  • lider de comunitate – persoană care își dorește să se implice pentru comunitatea din care face parte, identifică oameni şi promovează proiectul, organizează comunitatea pentru o eventuală ședință foto)
  • partener de promovare
  • subiect – „manechin viu, autentic”; persoană dispusă să îmbrace cele mai valoroase haine de zestre și „să stea la poză”
  • grafician – care să ajute cu editarea pozelor sau designul materialelor promoționale.

Fotografiile vor fi făcute în fața casei, la poartă, în grădină, pe prispă, la fântână, într-un parc din apropiere sau oriunde înseamnă ACASĂ pentru fiecare. Persoanele fotografiat trebuie să poarte o ie, o cămașă sau, de preferat, întreg portul tradițional și autentic, lăsând astfel o moștenire valoroasă generațiilor următoare.
Fotografiile vor fi realizate înainte de Ziua Universală a Iei, dar nu pot fi publicate decât începând cu 24 iunie 2020. Dacă, din diverse motive, fotografiile nu pot fi finalizate până pe 24 iunie, proiectul rămâne deschis până pe 15 septembrie.

JTTI
Proaspat Alb
Florian Shaorma
Second hand & outlet
Victoria Federal IFN
Amanet King Onix
Firma servicii renovare
Spalatoria GPC
Moveos

În proiect se poate înscrie orice doritor din zona Ţării Făgăraşului, fiecare bunică ce are-n şifonier un costum tradiţional bine păstrat, poate cu povestea dobândirii lui, fiecare nepot mândru de moştenirea primită sub forma unor haine-document de la înaintaşi; poate participa orice asociaţie, grup de iniţiativă, fundaţie, precum şi fotografii pasionaţi de bine şi frumos, dar şi fiecare individ care are un costum tradiţional care îi spune lui, înainte de toate, o poveste de suflet.

Până la data publicării informațiilor, în proiect erau înscrise comunitățile din: Mândra, Sebeș, Șercaia, Ileni, Dăișoara, Copăcel, Lisa, Șona, Râușor, Drăguș precum și Grupul Șezători în Țara Făgărașului.

Înscrierile se fac aici iar detalii se obțin prin email (office@fundatiactf.ro).


Apreciază
Distribuie