Acțiune de donare de sânge în comuna Recea, pe 3 noiembrie

Locuitorii comunei Recea și ai satelor din împrejurimi, sau chiar și din orașele invecinate, Făgăraș și Victoria, sunt invitați vineri, 3 noiembrie 2023, în intervalul 09:00 – 14:00, la Căminul Cultural Recea, să doneze sânge. În ultimii trei ani, Satul Dejani din comuna Recea, a devenit gazda unicului eveniment de alergare dedicat exclusiv promovării donării de sânge – #bloodfluencer Marathon – organizat în luna iunie, cu ocazia aniversării anuale a Zilei Mondiale a Donatorului de Sânge.

Prima colectă mobilă de sânge din Comuna Recea este organizată de Asociația HEM în parteneriat cu Primăria comunei Recea și Centrul de Transfuzie Sanguină Sibiu, în cadrul Programului Național “N-avem SÂNGE?!”.

„Noi, angajații și colaboratorii CTS Sibiu, ne bucurăm să facem parte din acest proiect. Pentru aceasta am mobilizat forțe și logistică de care nici nu dispuneam. Dar programul “N-avem SÂNGE?!” merită toate eforturile. Mulțumim anticipat locuitorilor din comuna Recea și împrejurimi,  pentru sângele donat care cu siguranță va salva vieți și va da încredere, că numai unind mai multe forțe putem reuși! Sperăm că va fi de succes și că donatorii vor repeta gestul, la noi sau în altă parte”, declară Livia Mareș, director Centrul de Transfuzie Sanguină Sibiu.

Pentru că donarea de sânge este un act medical care privește atât donatorul sanguin, cât și pacienții care au nevoie de sânge, doritorii sunt rugați să parcurgă atât condițiile de eligibilitate, cât și recomandările privind modul în care e nevoie să ne pregătim pentru acest gest de altruism.

După trei ani în care locuitorii din comuna Recea și împrejurimi au întâmpinat cu ospitalitate atât organizatorii cât și participanții, veniți în număr din ce în ce mai mare la fiecare ediție a #bloodfluencer Marathon (parte a programului național N-avem SANGE?!), ideea organizării în semn de mulțumire a unui eveniment de colectă mobilă de sânge, pentru locuitorii din comună și din împrejurimi, a venit în mod natural, spun organizatorii.

Florian Shaorma
Amanet King Onix
curatare tapiterie
Monumente funerare
JTTI
Proaspat Alb
Sezar Forest - soferi profesionisti

Importanța donării de sânge, atât pentru viețile salvate cât și pentru propria stare de sănătate a donatorului sanguin, a fost înțeleasă și îmbrățișată de la început. Ba mai mult, rapiditatea cu care oamenii se mobilizează atunci când cineva din comunitate are nevoie de ajutor, de sânge, era deja un lucru cunoscut. Însă, în spiritul mesajului transmis în cadrul Programului Național “N-avem SÂNGE?!” (unicul demers al Asociaței HEM) milităm pentru integrarea donării de sânge în rutina unui stil de viață sănătos.

«Am adus în ultimii trei ani un eveniment sportiv minunat, la Dejani, în centrul țării. Viața mi-a oferit șansa să cunosc comunitatea și locurile de aici, prin urmare a fost mai ușor să văd cât de potrivit este cadrul pentru un concurs sportiv, dedicat donării de sânge și donatorilor. Filosofia noastră, în „N-avem SANGE?!” constă în normalizarea donării, ca gest, considerând acest act drept prilej de conexiune pe orizontală, la fel de normal precum sportul și muzica.

Nu este niciodată simplu să organizezi o sesiune de donare remote. Însă am avut aproape, așa cum a fost de altfel și de la prima ediție a #bloodfluencer Marathon, Primăria Recea, prin dl. consilier local Danuț Viorel Miloșan. Prin interacțiunile avute în ultimele zile, în satele comunei Recea, am întâlnit oameni responsabili, care apreciază premiera pe care o realizăm cu această campanie și care ne-au promis, fără niciun fel de discutie, tot sprijinul lor, precum și prezența efectivă la eveniment», spune Marian Costache, #bloodfluencer cofondator „N-avem SÂNGE?!”, președintele Asociației HEM.


Apreciază
Distribuie