Aeroportul Brașov se construiește, în sfârșit! Guvernul nu oferă sprijin, face altul la București

foto: motive56/Shutterstock

Lucrările la Aeroportul Internațional Brașov-Ghimbav se reiau, în sfârșit, după patru ani. Finantarea vine exclusiv de Consiliul Județean, după ce s-a îndatorat, în timp ce premierul Dăncilă anunță construirea unui al treilea aeroport la București.

Președintele Consiliul Județean, Adrian Veștea, a semnat, ieri, contractul cu o firma bucureșteană PORR Construct.

Aceasta va realiza calea de rulare Alfa (cu o lungime de 200 de metri şi o lăţime de 23 de metri, plus acostamente); platforma de îmbarcare-debarcare (care va avea dimensiunea de 135 m/145 m şi va permite staţionarea a trei aeronave de categoria C cu anvergura aripilor de 36 metri); canalizare pluvială pentru obiectivele proiectate și pentru pista de decolare-aterizare existentă; montare tubulatură de balizaj pentru obiectivele proiectate (cale de rulare și platformă); iluminat platformă; elemente de protecție a construcțiilor din ban da pistei.

Șantierul se va deschide chiar de săptămâna viitoare, spune consilierul județean din partea PNL, Ioan Mareș.

„Începe să se lucreze, suntem pe linie dreaptă. Deja, de săptămâna viitoare se instalează șantierul. Noi am contractat un credit foarte mare, dar suntem în grafic în ceea ce privește gradul de îndatorare a județului și cu ajutorul primăriei Brașov o să avem aeroport. E clar că și primăria se va implica, vizează foarte mult orașul și zona metropolitană”, a declarat Mareș.

Lucrările vor dura patru luni din momentul deschiderii şantierului, iar, dacă nu vor fi întâmpinate dificultăți pe parcurs, primul avion ar urma să zboare de la Ghimbav peste doi ani.

Demgy
Amanet King Onix
Spalatoria GPC
curatare tapiterie
JTTI
Florian Shaorma
Proaspat Alb

Finanţarea va fi asigurată integral de la bugetul judeţean. Preţul convenit pentru îndeplinirea contractului este de 26.581.072,28 lei la care se adaugă TVA în valoare de 5.050.403,73 lei.

Guvernul nu oferă nici un fel de sprijin, pentru că are alte priorități. Premierul Dăncilă a anunțat chiar ieri, în timp ce la Brașov se semna contractul, că va investi într-un al treilea aeroport la București!

În plus, Dăncilă a mai enumerat construirea în parteneriat public privat a unei bănci naţionale de sânge, plasmă umană şi celule stem, a două spitale regionale şi a unei fabrici de mijloace de transport electrice.

Liviu Ardelean


Apreciază
Distribuie