Amenzi între 20.000 și 40.000 de lei pentru comercianții care nu se înregistrează în Sistemul de Garanție și Returnare

Ministerul Mediului anunță că RetuRO Sistem Garanție Returnare SA, compania deținătoare a licenței de operare a SGR, unic la nivel național, a început înregistrarea OBLIGATORIE în baza de date a sistemului a comercianților și producătorilor/importatorilor de băuturi, etapă preliminară intrării în funcțiune a sistemului.

Potrivit ministerului, platforma de înregistrare a producătorilor / importatorilor și comercianților în SGR este activă în acest moment, înregistrarea realizându-se într-o secțiune separată pentru fiecare din cele două categorii. Înregistrarea în baza de date a sistemului de garanție-returnare se face pe site-ul https://returosgr.ro/ și se încheie pe 28 februarie 2023. Conform prevederilor legale, nerespectarea termenului limită de înscriere în platformă poate fi sancționată de Garda Națională de Mediu cu amendă cuprinsă între 20.000 și 40.000 de lei.

SGR reprezintă un sistem prin care cetățenii vor plăti o garanție de 0,50 RON atunci când vor cumpără o băutură (apă, băuturi răcoritoare, bere, cidru, vin, băuturi spirtoase) de la un comerciant. Sistemul se aplică pentru ambalaje primare nereutilizabile din sticlă, plastic sau metal, cu volume cuprinse între 0,1 l și 3 l, inclusiv. Pentru a fi identificate ușor, produsele care vor face parte din sistem vor fi marcate cu un logo specific.

Belvedere - revelion 2023
Amanet King Onix
JTTI
Cabinet ORL
Monumente funerare
Narin
Proaspat Alb

După golirea ambalajului, consumatorul vă trebui să îl aducă într-unul dintre punctele de returnare organizate de comercianți, practic, în orice magazin din România. În schimbul ambalajului gol, consumatorul va primi înapoi, pe loc, valoarea garanției plătite inițial, fără a fi necesară prezentarea bonului fiscal, chiar dacă respectivul produs nu a fost cumpărat din acel loc.


Apreciază
Distribuie