Amenzi pentru pietonii neatenți când traversează strada și pentru bicicliști

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a propus schimbarea codului rutier astfel încât pietonii să poată fi amendați dacă folosesc telefonul sau au căștile în urechi atunci când traversează strada. Și bicicliștii vitezomani vor plăti amenzi dacă depășesc 30 km/oră. Amenda minimă propusă este de 145 lei.

Potrivit proiectului de lege, din cauza neatenției pietonilor s-au produs peste 1.700 de accidente de la începutul anului 2019 până în 15 septembrie 2020.  Imprudența pietonilor a avut urmări cumplite: 457 de persoane au murit și aproape 1.300 au fost rănite.

Folosirea telefonului mobil, fie că se vorbește sau se scriu mesaje (distragere mentală), se ascultă muzică (distragere auditivă) sau se accesează diverse aplicații de ghidare precum hărți (distragere vizuală), influențează capacitatea de atenție a pietonului în momentul angajării acestuia în traversarea drumului public. Mai mult, distragerea atenției poate constitui un factor concurent în producerea accidentului rutier chiar și atunci când traversarea drumului public de către pietoni urmează să se facă prin locurile special amenajate și semnalizate corespunzător”, se arată în proiectul de modificare a legislației privind circulația pe drumurile publice.

Dacă proiectul de lege va fi aprobat, pietonii care vorbesc la telefon, trimit mesaje în timp ce trec strada, dar și cei care ascultă muzică sau se uită pe aplicații de tip Google Maps vor putea fi amendați.

Amanet King Onix
Din Bucatele Cetatii - angajari
Monumente funerare
TMF Copy Center

Ministerul vrea să și să impună o limită de viteză pentru biciclişti și cei care se deplasează cu trotinetele electrice: 30 km/h.

Potrivit unei statistici a Poliției Rutiere, în anul 2020 accidentele provocate de bicicliști s-au situat pe locul trei în clasamentul accidentelor rutiere din România.


Apreciază
Distribuie