Antrenorul cu cei mai mulţi copii – Francisc David

Antrenorul copiilor de pe maidan, şi nu numai, Francisc David, a ajuns la venerabila vârstă de 85 de ani. Toţi cei care au trecut pe la echipele de fotbal ale Făgăraşului îl cunosc şi îl apreciază, fie că l-au cunoscut direct, fie prin apropiaţi de-ai lor.

Deşi nu a mai fost văzut pe stradă sau la vreun meci pe stadion, totuşi Nea Feri îşi duce zilele liniştit, îngrijit fiind de soţia lui. Redacţia sport îi oferă antrenorului câteva amintiri de la oamenii cu care a lucrat sau care l-au cunoscut, fie întâmplător sau nu.

Un om deosebit

Despre Francisc David ca şi antrenor şi om cu un caracter deosebit ne-a transmis şi Dorel Stânea, actualul director executiv de la APIA Braşov. „L-am cunoscut pe la vârsta de 8 ani, până spre 19 ani, când am plecat din Făgăraş la facultate în Bucureşti. Când am început eu fotbalul, Nea David – aşa îl ştiam noi atunci – antrena echipele de juniori, unde juca şi fratele meu, Mihai, căruia i-a fost şi antrenor. Deşi făceam antrenamente cu Nea Ghiţă Albu, la gupele de copii, atunci când antrenorul lipsea era înlocuit de Nea David. Era un om deosebit.

În tinereţe am locuit în blocurile de la Gară, vecin cu locuinţa lui Nea Feri David. Ştiam că este tatăl adoptiv, sau unchi, al unei colege de-ale mele din clasele primare, Violeta Cika. Pe la 14 ani am aflat că de fapt nu a avut niciodată copii, ci doar de suflet”, ne-a mărturisit Stânea.

Iubea mult copiii

Mihai Koşa, îngrijitor şi brancardier la stadionul din oraş de când se ştie, a dat următoarea declaraţie: „Toată lumea îl ştie ca antrenor de copii şi juniori. Iubea mult copiii. A fost şi la echipa mare, mai mult din obligaţie, atunci când erau demişi antrenorii principali. Îmi amintesc că el îi aduna pe copiii de la bloc şi le explica, pe înţelesul lor, tainele fotbalului. Le cumpăra chiar şi batoane de ciocolată şi bomboane”.

Monumente funerare
Proaspat Alb
Agromar
Spalatoria GPC
Victoria Federal IFN
Demgy
JTTI
Antrenor - Francisc David, stanga si echipa care a jucat cu Steaua Bucuresti
Francisc David, stânga şi echipa care a jucat cu Steaua Bucureşti

Silviu Coman, referent în cadrul Asociaţiei Judeţene de Fotbal, fost jurnalist de sport, ştie cele mai multe detalii despre Nea Feri: „L-am cunoscut pe nea Feri cu foarte mult timp în urmă. I-am luat mai multe interviuri de-a lungul timpului chiar de la el de acasă. Îmi aduc aminte că primise un premiu pentru întreaga carieră de la Liga Profesionistă de Fotbal şi, împreună cu alţi apropiaţi de-ai lui, ne-am dus la Bucureşti în locul său, apoi am venit la Făgăraş şi i-am făcut poze cu diploma şi decoraţia. Inclusiv Dumitru Dragomir, fostul preşedinte de la LPF a aşteptat acea fotografie de la noi, ca amintire”.

Francisc David a fost descoperitorul multor talente. Unul dintre copii ajutaţi de el a transmis, sub anonimat, următoarele: „Am citit un articol tot în ziarul dumneavoastă, în care Nea Feri comenta personalitatea lui Ganea şi a lui Mitică de la Ligă (Dumitru Dragomir, n.r.) în care vorbea de ambiţia lor. Vă spun sincer, ambiţia lor a plecat şi de la nea Feri, care asta ştia să facă cel mai bine, să ne ambiţioneze, chiar dacă talent aveam mai puţin”.

Cine este nea Feri David?

Francisc David s-a născut în 1929 în Făgăraş. La 18 ani a evoluat pentru echipa mare a oraşului, Sindicatul Mixt. Din cauza unui accident stupid, după 7 ani de activitate, a renunţat la viaţa sportivă. Din 1960 a antrenat copii şi juniori. În 1967 a preluat echipa divizionară C, terminând pe locul I, dar a ratat promovarea în Divizia B în jocul de baraj. Tot atunci a jucat cu Chimia Făgăraş împotriva formaţiei Steaua Bucureşti. Deşi a pierdut cu scorul final 2-1, bucureştenii au avut mari emoţii în ceea ce priveşte victoria.

Francisc David a fost antrenorul lui Csutak, Drăgoi, Vărzaru, Boantă, Jiga, Boieru, mosoman, Văidean şi Ganea. Despre Dumitru Dragomir spunea: „Avea 14 ani când a venit la noi, era un tip vânjos, fără talent deosebit, în schimb era foarte ambiţios”, declara în urmă cu patru ani, antrenorul Francisc David.

(Alexandru Socaciu)


Apreciază
Distribuie