Arhanghelii Mihail și Gavriil, protectorii Jandarmeriei și ai cinci biserici din Țara Făgărașului

Cea mai importantă sărbătoarea a începutului de Brumar este Soborul Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil, prăznuit pe 8 noiembrie. Sfinții Arhangheli sunt reprezentați pe ușile împărătești ale fiecărei biserici: Mihail este pictat cu sabia în mână, în vreme ce Gavriil are un glob în mână.

La început, toți îngerii au fost buni și înțelepți. După încercarea la care i-a supus Dumnezeu înainte de Facerea Lumii, o parte dintre ei, cei conduși de Lucifer, s-a răzvrătit.

Atunci, a fost mare război în cer. Mihail și îngerii cei buni au învins, iar cei răi au fost alungați și au devenit demoni. Peste soborul îngerilor buni, Dumnezeu l-a rânduit, pe veci conducător, pe Arhanghelul Mihail.

Arhanghelul Gavriil este tălmăcitorul viselor și al vedeniilor; el vestește lui Ioachim și Anei nașterea Mariei, Maica Domnului. Tot el descoperă preotului Zaharia nașterea și menirea lui Ioan Botezătorul și, nu în ultimul rând, o anunță pe Fecioara Maria că îl va aduce pe lume pe Domnul Hristos.

Potrivit tradiției populare, femeile împart de pomană, aprind lumânări, împlinesc rânduiala cuvenită Moșilor de Arhangheli. Este perioada în care se aduc rugăciuni și ofrande celor morți în condiții violente, pentru că tot acum „a fost omorâtă” și vara.

Tot în aceste zile, finii aduc daruri naşilor. Acest lucru nu este deloc întâmplător, întrucât cele două lumânări ținute de naşi la cununie, sunt simbolurile Arhanghelilor Mihail şi Gavriil.

Demgy
Qi Meridian
RIM Fam
UPRUC-CTR
Florian Shaorma
Monumente funerare
Spalatoria GPC

Sărbătoarea s-a oglindit și în calendarul popular printr-un praznic amplu. Se crede că acum este trimisă pe lumea cealaltă vara, iar Sf. Mihail începe să slobozească, treptat, gerul iernii.

Peste un milion de români poartă numele Arhanghelilor Mihail si Gavriil, sfinți care sunt și patronii spirituali ai Jandarmeriei Române.

În Făgăraş, biserica din cadrul Unității Militare 01041 poartă hramul Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil.

În Țara Făgărașului, alte patru biserici au hramul tot în această zi: Calbor, Perşani, Recea Nouă și Viştea de Jos.


Apreciază
Distribuie