Astăzi este ziua Sf. Nectarie, vindecătorul de cancer

O parte din moaştele Sf. Nectarie se găsesc la Mănăstirea Şinca Veche (foto jos) şi în biserica din Bucium

sursa foto: crestinortodox.ro

Creştinii ortodocşi îl prăznuiesc în fiecare an, în data de 9 noiembrie, pe Sfântul Nectarie Taumaturgul (taumaturg = făcător de minuni).

El a întemeiat Mănăstirea Sfânta Treime din insula Eghina (Grecia), unde şi-a petrecut ultima parte a vieţii. Acolo, timp de un an şi jumătate, a îndurat chinurile cancerului. Deşi a murit din această cauză, Sfântul Nectarie este considerat grabnic vindecător de cancer şi de alte boli grave.
Trupul său a fost descoperit neputrezit şi izvorâtor de mir, astfel că sfintele sale moaște au fost așezate în biserica mănăstirii din Eghina, pentru cinstire şi binecuvântare.

În România, moaștele sale se găsesc în paraclisul Mănăstirii „Maica Domnului – Bucuria neașteptată” de la Șinca Veche, în biserica „Sfânta Treime” din Bucium, dar şi în biserica „Sfântul Nectarie” din Iaşi, în Mănăstirea Radu Vodă din București, la Putna sau în catedrala din Galaţi.

Monumente funerare
Proaspat Alb
Spalatoria GPC
True Energy
Amanet King Onix
Qi Meridian
Autopel
Minunile Sfântului Nectarie

Se spune că, maicile de la Mănăstirea Sfânta Treime din Eghina mergând la spital pentru a lua trupul Sf. Nectarie, i-au scos vesta şi au așezat-o pe patul vecin, unde era un paralitic. Spre mirarea tuturor, paraliticul s-a ridicat din pat şi a început sa meargă.
Mărturiile celor care au fost vindecați de diferite boli prin ajutorul Sf. Nectarie sunt nenumărate.
Mitropolitul Agatanghel de Smirna Nouă a povestit într-o emisiune la radio:

În timpul vieții mele, am avut de purtat multe cruci grele. Cea mai grea însă a fost aceea a unei boli grave, de care am suferit pe o perioada de aproape șase ani. (… ) Pe la începutul anului 1980, în vreme ce eram Mitropolit de Didimotihon şi Orestiada, m-am îmbolnăvit de cancer. Doctorii, fără să îmi spună diagnosticul adevărat, mi-au spus că trebuie să fiu supus unei grele operații. (… ) Mă rugam neîncetat la Dumnezeu, cerând în același timp, protecția Sfântului Nectarie.
În ianuarie 1983, am fost internat în Spitalul Memorial de la New York. În timp ce eram transportat spre sala de operație, mitropolitul Hrisostom mi-a pus în mână o mica iconiță a Sfântului Nectarie. Tulburat, m-am rugat încă o dată către sfântul meu protector, cerând dumnezeiasca lui îngrijire.
Operația a durat opt ore şi jumătate! Când m-am trezit, chirurgul mi-a spus: “În timp ce vă aflați în sala de tratament, nu mai aveam nici o speranță pentru dumneavoastră; se pare însă ca acolo sus, în cer, aveți mulți prieteni!” (… )
Timp de trei ani, după operație, nu am putut să mănânc nimic, nici să beau măcar o gură de apă. Eram hrănit artificial. Nu mi-am pierdut însă nici o clipă credinţa în Dumnezeu şi speranța în Sfântul Nectarie.
Şi minunea s-a petrecut! Rugăciunea fierbinte a tuturor, însoţită de credinţa puternică, au dus la însănătoşirea mea deplină. (… )
Acolo, la spitalul Memorial din America, am cunoscut mai multe persoane bolnave de cancer, care credeau puternic în Dumnezeu şi care, ulterior, s-au vindecat. O doamnă de la Atena, pe care n-am s-o uit niciodată, era şi ea internată. La un moment dat, am văzut-o ținând în mână icoana Sfântului Nectarie zicând: „Ştiu că am cancer, dar sfântul nu mă va lasă să mor, pentru că am copii de crescut… !”. Vedeți cât de adânca era credința ei?!
Când, mai târziu, m-am dus şi am slujit la mănăstirea Sfântului Nectarie în Eghina, am fost plăcut surprins să o vad printre credincioșii aflați în biserică. Venise şi ea să mulțumească sfântului pentru marea minune pe care o săvârşise cu ea.” (sursa: sfantulnectarie.ro)


Apreciază
Distribuie