Astăzi se prăznuiește Întâmpinarea Domnului

La patruzeci de zile de la naștere, Pruncul Iisus a fost dus la templu de Sfânta Fecioară Maria și Iosif, pentru a fi închinat lui Dumnezeu. La templu, Pruncul Iisus a fost întâmpinat de Sfântul şi Dreptul Simeon şi de Sfânta Prorociţă Ana. Bătrânul Simeon era unul dintre cei 70 de înțelepți care au tradus din limba ebraică în limba greacă Vechiul Testament.

Simeon i-a binecuvântat pe Părinții Pruncului și i-a spus Maicii Domnului apoi că prin inima ei va trece sabie, adică suferință înfricoșătoare pentru că va vedea pe Fiul ei răstignit.

Și Prorocița Ana, acolo de față, a început să propovăduiască tuturor celor care veneau la Templu că Hristos este Mântuitorul lumii și va izbăvi lumea de păcate.

Praznicul împărătesc al Întâmpinării Domnului este celebrat pe 2 februarie atât de creștinii ortodocși, cât și de cei  catolici.

Monumente funerare
Royall Security
Isoplus Special - Pasti
Amanet King Onix
Demgy
Victoria Federal IFN

În tradiția populară este Ziua Ursului. Pe vremuri, oamenii ungeau copiii cu grăsime de urs, iar pe bolnavi îi afumau cu păr de urs, convinși că în această zi pot primi puterea ursului. De asemenea, se crede că în această zi anotimpul rece se confruntă cu cel cald, iar dacă este soare, ursul iese din bârlog şi, văzându-şi umbra, se sperie şi se retrage, prevestind astfel, prelungirea iernii cu încă 6 săptămâni. Dacă cerul este înnorat, ursul nu-şi poate vedea umbra şi rămâne afară, prevestind slăbirea frigului şi apropierea primăverii.

Se spune că dacă de praznicul Întâmpinării Domnului va fi cald, atunci vara va fi călduroasă și plină de belșug. Iar de va fi friguroasă, dacă gerul va strânge în ghearele sale pământul sau viscolul va bate nemilos, atunci vara va fi friguroasă, iar roadele vor lipsi. Cei ce posedă stupi sunt atenți la alte semne: dacă picură apa din streașină, albinelor nu le va merge bine în noul an, iar mierea li se va înăcri.


Apreciază
Distribuie