Atac la Guvern. Alianță istorică între Orange, Vodafone, Telekom, RDS și UPC

foto: neisecuritate.ro

Orange, Vodafone, Telekom, RCS&RDS şi UPC și-au dat mâna pentru prima dată în istoria României și atacă dur propunerile anunțate de Guvernul Dăncilă prin vocea ministrului de Finanțe, Eugen Teodorovici.

Cele mai importante companii de telecom de pe piață atacă în termeni duri propunerea făcută de Finanțe, la comanda lui Dragnea, și subliniază că aceasta poate fi considerată o poziţie a întregii industrii.

Cei cinci operatori arată într-un comunicat de presă comun că, adoptate în această formă, propunerile s-ar transforma într-o povară pentru toți românii care utilizează internet fix și mobil, telefonie fixă și mobilă și servicii de televiziune.

Cu alte cuvinte, prețurile ar putea crește de anul viitor, din cauza măsurilor impuse de liderul PSD. Taxarea companiilor de comunicaţii ar urma să crească puternic anul viitor, printr-o ordonanță de urgență. Aceasta va fi adoptată până la finalul acestui an, potrivit declarațiilor făcute de Teodorovici marți seara. Anunțul a fost făcut după atacurile lansate duminică de Liviu Dragnea asupra mediului privat, când a criticat multinaționalele, companiile din energie, telefonie și firmele din domeniul jocurilor de noroc.

Redăm comunicatul companiilor Orange, Vodafone, Telekom, RCS&RDS şi UPC:

„Modificările propuse introduc și majorează taxe la un nivel pe care îl apreciem excesiv și blocant pentru dezvoltarea rețelelor și serviciilor de comunicații electronice. Măsurile contravin cadrului legislativ european și național.

Firma servicii renovare
Mobila SH
Amanet King Onix
JTTI
Agromar
PSD - alegeri locale 2024
Sezar Forest - soferi profesionisti

Aceste taxe ar trebui să acopere doar valoarea costurilor administrative suportate de către Autoritatea de reglementare, respectiv valoarea drepturilor de utilizare a resurselor care se alocă. Adoptate în această formă, propunerile s-ar transforma într-o povară pentru întreaga industrie de telecomunicațiidin România și pentru toți utilizatorii de internet fix și mobil, telefonie fixă și mobilă și servicii de televiziune.

Noile măsuri ar urma să se aplice în mai puțin de 2 săptămâni, fără o consultare prealabilă și fără o analiză de impact la nivelul consumatorilor, operatorilor și al pieței, în ansamblu. În plus, acest proiect de ordonanță de urgență ignoră multitudinea de alte taxe și contribuții pe care industria le datorează bugetului de stat.

Dacă vor fi aplicate în forma propusă, aceste modificări vor genera un impact negativ major asupra activității operatorilor de telecomunicații. Întrucât comunicațiile electronice reprezintă un domeniu de bază al economiei, cu o contribuție importantă la activitatea celorlalte industrii, considerăm că efectul real al masurilor luate va fi amplificat în cascadă, pe termen scurt, mediu și lung.

În repetate ocazii, industria a susținut și a pledat pentru nevoia de predictibilitate și continuitate la nivelul politicii fiscale.

Sectorul telecom are nevoie de un context stabil și predictibil pentru a putea continua să investească, să ofere servicii de calitate superioară la prețuri accesibile, să genereze locuri de muncă, să contribuie, prin taxele achitate ca angajator sau ca agent economic, la dezvoltarea economiei. Investițiile în telecomunicații, încurajate de un cadru favorabil, au propulsat acest sector printre primii 5 contributori la PIB, dar în contextul configurat de aceste propuneri, investițiile și dezvoltarea 5G sunt puse sub semnul întrebării”.


Apreciază
Distribuie