Atenție la arderile de vegetație uscată! Amenzile ajung la 2.500 lei

Pompierii Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Țara Bârsei” al județului Brașov s-au confruntat în ultima perioadă cu tot mai multe incendii de vegetație uscată, trei dintre acestea fiind înregistrate numai în ultimele 24 de ore.

Primul incendiu a fost anunțat între Bod și Araci, lângă Drumul Județean 103, iar celelalte două au fost în localitatea Sânpetru și în apropierea DN 1, între Mândra și Râușor.

De la începutul anului 2022, ISU Brașov a intervenit la 28 de incendii de vegetație uscată.

Specialiști din cadrul ISU Brașov solicită cetățenilor să nu recurgă la incendierea vegetației uscate deoarece își pun în pericol viața, bunurile și riscă sancțiuni conform prevederilor legale.

Potrivit standardelor privind bunele condiții agricole și de mediu ale terenurilor, arderea vegetației uscate și a resturilor vegetale este strict interzisă dacă nu se impune ca o măsură excepțională în cazuri de carantină fitosanitară, pentru prevenirea răspândirii unor boli sau dăunători specifici.

Spalatoria GPC
Senchea
Amanet King Onix
Stihl
Demgy - locuri de munca
Monumente funerare

Activităţile de ardere a miriştii, vegetaţiei uscate şi resturilor vegetale  pot fi executate numai după obţinerea, în prealabil, a permisului de lucru cu foc.

Arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile, fără obţinerea permisului de lucru cu focul şi fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi, precum şi amenajarea locurilor pentru utilizarea focului deschis în condiţii şi la distanţe care favorizează propagarea focului la construcţii, depozite, culturi agricole, păduri, plantaţii şi alte vecinătăţi se sancţionează cu amendă de la 1.000 la 2.500 lei”, se arată în informarea ISU Brașov.

În scopul prevenirii apariției viitoare a  unor evenimente negative de amploare, care pot pune în pericol viața și bunurile cetățenilor, ISU Brașov reaminteşte regulile de prevenire a incendiilor ce trebuie respectate:

  • este interzisă arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale pe timp de vânt;
  • pentru ca arderea să poată fi controlată, vegetaţia uscată şi resturile vegetale se colectează în grămezi, în jurul cărora se curăţă vegetaţia pe o suprafaţă de aprox. 5 m;
  • arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale se face numai pe timp de zi, activitatea fiind permanent supravegheată până la terminare;
  • arderea se efectuează numai în zone care să nu permită propagarea focului la gospodăriile populaţiei, plantaţiile agricole, fondul forestier, reţelele electrice, de comunicaţii, conductele de transport gaze naturale etc.;
  • la terminarea activităţii se va urmări stingerea totală a focului înainte de a părăsi locul arderii, fiind interzisă acoperirea cu pământ a focarelor.

Informații despre modul de comportament în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro


Apreciază
Distribuie