Au primit o parte din bani

Măsurile drastice au avut efect! Greva foamei le-a adus o parte din banii restanţi celor  550 de angajaţi de la Nitroporos Făgăraş. Ei au primit lichidarea lunii mai şi avansul pe luna iunie.
Liderul de sindicat de la Nitroporos Făgăraş, Lucian Cupu, a declarat că până la jumătatea lunii august salariile trebuie să ajungă la zi. Acest lucru a fost stabilit de conducerea societăţii, reprezentanţii Inspectoratului Teritorial de Muncă şi cei şapte lideri de sindicat care au fost, săptămâna trecută, în greva foamei pentru plata restanţelor salariale.
În plus, dacă se găsesc soluţii ca preţul gazului metan şi al energiei electrice să nu crească, este posibil ca de la 1 octombrie Nitroporos să se redeschidă, mai ales că unitatea primeşte comenzi atât interne cât şi externe pentru ceea ce produce.

Vă reamintim că 7 angajaţi ai societăţii Nitroporos şi membri ai Consiliului sindical în acelaşi timp au hotărât să-şi pună vieţile în pericol pentru a atrage astfel atenţia asupra situaţiei disperate în care se află ei, colegii lor şi foştii colegi disponibilizaţi.

Oamenii nu îşi primiseră salariile de peste 60 de zile. Foştii lor colegi, care au fost concediaţi la începutul lunii iulie mai aveau şi ei de luat o parte din lichidarea lunii mai, salariul pe iunie şi banii pentru zilele de concediu. În total, 550 de oameni şi-au aşteptat salariile pentru munca depusă.

7 dintre aceştia au intrat miercuri dimineaţă (31 iulie) de la ora 9.00 în greva foamei, fiind hotărâţi să nu mănânce nimic şi să stea în faţa porţii principale pe termen nelimitat, inclusiv noaptea, până când îşi primesc banii.

Protestul s-a lăsat cu intervenţia ambulanţei încă de la început. Liderul de sindicat Lucian Cupu a ajuns chiar la spital, după un control făcut în aceeaşi zi de dimineaţă care a scos la iveală o tensiune cu mult peste cea normală, 22/13.

Salco

Cei 7 făgărăşeni care s-au înhămat la acest gest altruist menit să le aducă beneficii şi celorlalţi sunt: Lucian Cupu, Cloţea Ioan, Lungu Aurel, Lazea Ovidiu, Roşca Ioan, Mailat Gabriel şi Usturoi Constantin.

La faţa locului au ajuns şi liderul Cartel Alfa pe toată ţara, Bogdan Hossu (foto), precum şi preşedintele filialei braşovene, Fănică Gabor. Hossu a recunoscut că dintre toţi sindicaliştii din ţară care fac parte din Cartel Alfa, la acel moment doar cei de la Făgăraş au apelat la această măsură drastică. „Şi nu e de mirare! În condiţiile actuale este dificil pentru familiile lucrătorilor să supravieţuiască”, a spus Hossu.

Mai multe televiziuni naţionale au transmis în direct greva sindicaliştilor. Aceştia şi-au cerut banii ca şi „răsplată a muncii”, în caz contrar au cerut eutanasierea. În noaptea de miercuri spre joi au dormit în fund pe scaune, sub un cort improvizat, înveliţi cu pături aduse de acasă. Au aţipit de rând şi nu au pus în gură nimic, decât apă.

Joi după-amiaza au primit promisiuni din partea conducerii societăţii că le vor fi achitate drepturile salariale şi au decis să suspende greva foamei până în 15 august, dând astfel timp angajatorului să-şi facă datoria.


Apreciază
Distribuie