Audio | Taxa de salubritate rămâne 13 lei

Taxa de salubritate rămâne 13 lei, majorarea de 4,5 lei nu va fi anulată.

Este concluzia în urma dezbaterii publice care a avut loc, ieri, la Casa municipală de Cultură și a durat 4 ore.

Peste 400 de persoane au fost prezente la eveniment, cele mai multe dintre acestea fiind nemulțumite de creșterea impusă la începutul acestui an.

Grupul civic care a strâns aproape 2.900 de semnături pentru anularea majorării, aprobată de Consiliul Local la inițiativa primarului Gheorghe Sucaciu, a spus în asentimentul multora dintre cei prezenți, că nu își permit să scoată atâția bani din buzunar. În plus, noua taxă nu s-ar justifica, având în vedere că managementul deșeurilor este în continuare defectuos.

Au fost și oameni care au afirmat că marea problemă este lipsa voinței de a colecta selectiv.

Tablouri pe panza
Future Sound

Alte persoane au cerut diminuarea numărului de angajați ai Salco Serv, care numără 100 de persoane în prezent, motivând că salariile sunt uriașe și nejustificate. Gheorghe Sucaciu a prezentat o listă cu salariile nete ale acestora, care sunt cuprinse între 1691 de lei, al unui tractorist, și 2007 lei, pentru un inginer.

În final, primarul Gheorghe Sucaciu a anunțat că majorarea taxei de salubritate nu va fi anulată, așadar rămâne 13 lei. Edilul a explicat că este minimul necesar pentru ca societatea de stat Salco Serv să nu intre în faliment.

Majorarea este necesară din cauza obligațiilor pe care Guvernul României trebuie să le îndeplinească față de Uniunea Europeană. Dacă România nu atinge țintele stabilite pentru reciclarea selectivă a deșeurilor, riscă amenzi usturătoare.

Cu alte cuvinte, autoritățile locale nu au de ales, trebuie să se conformeze, Sucaciu precizând că în curând vor crește taxele și în localitățile din zonă, inclusiv la sate.

Liviu Ardelean


Apreciază
Distribuie