Aur în Belgia

Tinerii folclorişti de la Şinca Nouă au făcut senzaţie în Belgia la un festival internaţional de folclor. Între 9 şi 20 iulie, 38 de tineri talentaţi însoţiţi de cel care le e instructor de dansuri populare, nimeni altul decât primarul comunei, s-au aflat în ţara Parlamentului European, în oraşul Schotten de lângă Anvers.

Dintre toate ţările participante, România – prin grupul de la Şinca Nouă – a primit premiul I şi medalia de aur.

Festivalul belgian a adunat laolaltă dansatori de pe patru continente ale lumii. Au fost ansambluri din Japonia, Argentina, Ecuador, Rusia, Benin, Belgia şi România. Ultima dată când o echipă românească a participat la festivalul de la Schotten a fost în 1990. De atunci nimeni din România nu a mai fost invitat.

În cele zece zile petrecute în Belgia, ansamblul făgărăşean a dat 7 spectacole. La fiecare spectacol dansatorii erau urmăriţi de cel puţin 2.000 de oameni. La finalul şederii, românii le-au făcut o surpriză organizatorilor şi le-au cântat un cântec în flamandă, pe care l-au învăţat în secret.

Florian Shaorma
Agromar
Brutaria Dragus
Monumente funerare
Reno Depo

Ansamblul de la Şinca Nouă a oferit în Belgia un amalgam de dansuri româneşti: de la jocuri din Ţara Făgăraşului, până la cele de pe Valea Hârtibaciului, din Câmpia Transilvană şi din Ţara Codrului.

(Cristina Cornilă)


Apreciază
Distribuie