Bani pentru pagubele produse de secetă

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Braşov anunţă agricultorii că, potrivit legii, pot cere compensarea pagubelor cauzate de seceta severă din perioada aprilie – septembrie 2015.

Dorel Stânea, directorul executiv APIA Brașov, a declarat că pot beneficia de ajutorul de stat producătorii agricoli care îşi desfăşoară activitatea în producţie agricolă primară, respectiv:

  1. a) producătorii agricoli persoane fizice care deţin atestat de producător emis în baza Legii nr. 145/2014;
  2. b) producătorii agricoli persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi întreprinderi familiale, constituite potrivit Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 44/2008;
  3. c) producători agricoli persoane juridice, precum şi orice forme asociative cu sau fără personalitate juridică, constituite conform legii.

Criterii de eligibilitate:

  1. a) să deţină proces-verbal de constatare şi evaluare a pagubelor încheiat în perioada cuprinsă între 1 aprilie 2015 şi 20 octombrie 2015, conform legislaţiei pentru situaţiile de urgenţă, semnat de membrii comisiei şi în care să fie înscrise cel puţin informaţii privind cultura,suprafaţă calamitată, precum şi procentul de calamitare de peste 30%;
  2. b) să fie înregistraţi în evidenţele APIA cu cerere unică de plată aferentă anului 2015.

Nu sunt eligibili acestei scheme, beneficiarii declarați de APIA neeligibili pentru schema de plată unică pe suprafață aferentă anului 2015, în urma controlului administrativ.

Plăţile compensatorii se acordă pentru pierderile de venit survenite la următoarele culturi: porumb boabe, floarea-soarelui, soia, cartof, sfeclă de zahăr, legume în câmp, plante de nutreţ, păşuni şi fâneţe.

Amanet King Onix
Agromar
Demgy
Royall Security
Primaria Soars - Pasti 2024

Cererea de solicitare a ajutorului de stat se depune la centrul APIA unde solicitantul a depus cererea unică de plată pentru anul 2015, însoţită de următoarele documente:

  1. a) copie C.I. a solicitantului persoană fizică sau, după caz, împuternicire/procură notarială şi o copie a C.I. a reprezentantului mandatat;
  2. b) copie a atestatului de producător, după caz;
  3. c) copie a certificatului de înregistrare la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului/Registrul naţional al asociaţiilor şi fundaţiilor sau a actului în baza căruia îşi desfăşoară activitatea, precum şi copie a C.I. a împuternicitului/reprezentantului legal;
  4. d) copie a procesului-verbal de constatare şi evaluare a pagubelor;
  5. e) document cont bancar deschis la instituţii de credit pentru persoanele fizice;
  6. t) document aferent contului deschis la Trezoreria Statului pentru persoane juridice.

Solicitantul va prezenta şi documentele originale pentru copiile prevăzute la punctele a-c.

Termenul limită de depunere a cererii este 30 noiembrie 2015.

ajutoare de stat (2)


Apreciază
Distribuie