Bărbatul înecat la Codlea este alpinistul Ion Nușu, campionul Urlea Eco Trail Run

foto: Facebook

Bărbatul care s-a înecat la Codlea, sub ochii copilului său de 14 ani, este alpinistul Ion „Nușu” Neagoe. Zeci de mesaje de condoleanțe din partea prietenilor, colegilor și cunoscuților au fost postate în mediul online, după evenimentul de duminică. Colegii lui cer sprijin financiar pentru familia acestuia.

Nușu era instructor de alpinism și ghid montan, iar moartea lui este o adevărată tragedie pentru colegi.

„Accidentul căruia i-a căzut victimă unul dintre cel mai bine pregătiți alpiniști și formatori AGMR ne-a luat pe toți prin surprindere. Colegul nostru, Nușu (Ion Neagoe), înota în lacul Codlea împreună cu Teodor, fiul lui de 14 ani, când ceva încă nelămurit l-a făcut să înceapă să ceară cu voce tare, ajutor. Ajutorul nu a sosit, iar Nușu nu a reușit să se salveze singur. Nușu avea, la 47 de ani, o condiție fizică excepțională (cîștiga regulat maratoane montane la categoria lui de vârstă) și era un exemplu de prudență și rigoare în toate disciplinele pe care le practica, fie că era vorba de alpinism, alergare montană sau schi. Iar faptul că accidentul care i-a provocat moartea nu are nici măcar vreo legătură cu muntele face dispariția lui mai tragică și mai greu de acceptat. Adio, Nușu! Drum bun!”, este mesajul publicat pe site-ul Asociației Ghizilor Montani din România.

Membrii asociației au lansat și un apel pentru strângere de fonduri prin care să sprijine familia îndoliată. „Cei ce doresc să ofere un sprijin suplimentar familiei lui Nușu o pot face prin donații în contul AGMR, neapărat cu specificația «pentru Ion Neagoe (Nușu)». Asociația Ghizilor Montani din România, Adresa: Brașov, str. Molidului, nr. 9, CUI: 10702061, Cod IBAN: RO87CECEBV0137RON0141971 deschis la CEC Bank Brașov”, potrivit aceluiași site.

Sportivul a câștigat concursul montan de alergare Urlea Eco Trail Run în 2017 și 2018. Imediat după ediția de anul acesta, campionul le-a declarat organizatorilor că aici se simțea ca acasă.

Victoria Federal IFN
Amanet King Onix
Demgy
Proaspat Alb
Reno Depo
Monumente funerare

„Ne-a mărturisit că Urlea Eco Trail Run este cursa în care o să se simtă mereu acasă și la care o să participe mereu cu zâmbetul pe buze. A fost un model demn de urmat pentru toți cei care l-au cunoscut! Odihnește-te în Pace Nușu”, spun reprezentanții Clubului Sportiv Țara Făgărașului.

Pagina de Facebook a victimei s-a umplut cu zeci de mesaje de condoleanțe.

„Omul care aștepta mereu la sosire cu zâmbetul pe buze și te ridica de jos când tu erai sfârșit la finalul cursei a plecat să ne aștepte la finalul cursei vieții noastre. Drum lin spre cer”, „Zi de doliu în lumea alpinismului românesc! Oamenii desăvârșiți pleacă din lumea aceasta mult prea repede lăsând un gol pe care fiecare din noi îl vom umple cu amintiri frumoase! Drum bun, amice!”, „Un Om atât de drag tuturor! Vei găsi Nușule acolo sus mulți alții plecați ca și tine prea devreme, ai cu cine face trasee pe măsura pasiunii și pregătirii tale. Bun rămas, cu deosebit de plăcute amintiri, Dinu”, sunt doar câteva dintre mărturiile celor care l-au cunoscut.

Campionul se afla la scăldat în Lacul 2 din Codlea, unde intrase cu fiul său, când a început să strige după ajutor. Nu l-a ajutat nimeni și s-a scufundat. Scafandrii de la ISU Brașov au intervenit și l-au scos din apă, însă a decedat în ciuda eforturilor depuse de medici pentru a-l resuscita. Copilul victimei este în viață și într-o stare bună, potrivit salvatorilor.


Apreciază
Distribuie