Blazon de piatră, descoperit în Cetatea Făgăraș

foto: Cetatea Făgăraș

Descoperirea arheologică provine din secolul al XVII-lea, are dimensiunea de 100 x 70 cm și a aparținut principelui Gabriel Bethlen.

Lucrările la canalizarea curții exterioare a Cetății Făgăraș se desfășoară sub supraveghere arheologică și au adus la lumină un element important pentru istoria monumentului istoric: un blazon de piatră, ce a aparținut principelui Gabriel Bethlen (1613-1629).

Blazonul are, central, în scut două păsări de baltă străpunse de o săgeată, iar de o parte și alta doi lei ce susțin o coroană. De asemenea, pe marginea blazonului, de jur împrejur, este un dragon, potrivit reprezentanților Cetății.

În monument se mai păstrează încă un blazon al principelui Bethlen din anul 1627, de mici dimensiuni, lucrat în stucatură, pe ușa de la loggia de la etajul I. Acest blazon este însă într-o formă simplificată: doar cele două păsări de baltă, străpunse de săgeată.

Agromar
Moveos
curatare tapiterie
Amanet King Onix
Victoria Federal IFN
Monumente funerare

Am încercat să identificăm locul unde era sau trebuia pus acest blazon de piatră, descoperit recent.

Inventarul Cetății din 1632 (realizat la trei ani după moartea principelui) menționa că pe bastionul de sud-est (al Toboșarului) era depozitat blazonul de piatră al „răposatului nostru domn, în câteva bucăți pentru bastion”. Desigur, nu pentru cel pe care se găsea (deoarece a fost construit de Bathorești), ci, se pare, pentru cel de nord-est, care are o inscripție cu numele provizorului cetății la acea dată – Rethi – și un an – 1625. Anul menționat nu înseamnă anul finalizării bastionului, ci nivelul la care s-a ajuns în acel an și este de presupus că, nefinalizându-se acest bastion, blazonul nu a mai fost pus“, se arată într-o postare pe contul de Facebook al Cetății Făgăraș.

Potrivit specialiștilor, acest al treilea bastion, singurul fără urechi, este ultimul construit de Gabriel Bethlen și este de presupus că aici dorea principele să pună blazonul.


Apreciază
Distribuie