Bombă cu ceas la Nitroporos

De aproape două luni negocierile pentru încheierea unui nou contract colectiv de muncă la Nitroporos bat pasul pe loc. Sindicatul îşi cere drepturile izvorâte din contractul colectiv încheiat la nivelul ramurii de chimie şi petrochimie, iar conducerea societăţii nu se lasă înduplecată – cam aşa poate fi descrisă pe scurt relaţia tensionată dintre reprezentanţii salariaţilor şi cei ai angajatorului. În scenariul cel mai sinistru, dacă negocierea dă greş, s-ar putea ajunge la grevă.
Şi la Fabrica de Pulberi contractul colectiv de muncă este pe punctul să expire, dar asta e cea mai mică problemă a celor 200 de oameni, care anul acesta n-au luat niciun salariu întreg. În patru luni au primit 500 lei şi multe promisiuni.
Pe de altă parte, angajaţii de la UPRUC CTR, în care activează acelaşi sindicat, pot sărbători: au un salariu mai mare cu 40 lei, o primă de concediu mai grasă cu 100 lei şi posibilitatea unor alte majorări individuale în caz de randmanent la serviciu.

„Am acceptat şi un lup mâncat de oaie!”

Nitroporos
Nitroporos

Potrivit sindicaliştilor termenul pentru finalizarea negocierilor la Nitroporos s-a sfârşit în 13 mai. Potrivit societăţii, termenul expiră în 17 mai.
„Vineri, în 10 mai, ne-am întâlnit la o rundă de negocieri care a început la ora 11.00 şi s-a încheiat abia seara. Nu am ajuns la o înţelegere. Conducerea societăţii a calculat alt termen pentru finalizarea negocierilor şi am cedat noi, ca şi sindicat, pentru că dacă ajungeam la mediere, nu făceam decât să ne certăm pe termen. Uite aşa, am acceptat şi un lup mâncat de oaie, dar dacă vineri la ora 15.00 nu avem un contract încheiat, nu mai acceptăm alte prelungiri şi vom recurge la orice formă de protest, inclusiv greva”, spune preşedintele Sindicatului Nitramonia-Rompiro, Lucian Cupu.

Salariu minim de 800 lei

lider sindical Lucian Cupu
lider sindical Lucian Cupu

Pe scurt, angajaţii cer un salariu minim de la 1 iulie de 800 lei, în contextul în care legea îl prevede. Acesta a mai crescut o dată, la 1 februarie, la 750 de lei, dar atunci sindicaliştii nu au marşat pentru mărire pentru că ştiau că urmează oricum negocierile pentru noul contract colectiv de muncă. La momentul acesta în societate salariul minim este sub nivelul şi celui stabilit la 1 februarie, respectiv 720 lei. Noul salariu (dacă se va ajunge până vineri acolo) ar urma să aducă o mărire de 12 procente la veniturile celor 550 de angajaţi din unitate.
Sporul de vechime, tichetele de masă şi prima de vacanţă nu mai pot face obiectul negocierilor pentru că ele au fost câştigate în instanţă de angajaţi. Ei primesc un tichet pentru fiecare zi lucrătoare din lună şi o primă de concediu care se calculează în raport cu vechimea în societate, pragul maxim fiind echivalentul unui salariu.

Negocierea celor zece
O nouă rundă de negocieri a avut loc şi luni, 13 mai, de la ora 11. Până la închiderea ediţiei nu s-a ajuns la nicio înţelegere.
La masa negocierilor participă 5 membri ai sindicatului conduşi de liderul Lucian Cupu şi 5 reprezentanţi ai societăţii. Dacă la negocieri, din partea Nitroporos a participat până acum directorul Bărcuţean Liviu, la momentul semnării noului contract colectiv este posibil să ia parte administratorul unităţii, Mihai Călinescu.
„Vă pot spune că sindicatul este mandatat de către membrii săi constituiţi în Adunarea Generală şi Consiliul Sindical de a nu accepta un contract colectiv care să diminueze drepturile pe care le au salariaţii şi un contract care să nu respecte legislaţia în vigoare. Dacă o să treacă o oră peste ora 15.00, nu mai acceptăn niciun fel de prelungire şi trecem la proteste”, spune Cupu.
Legea Dialogului Social spune că în orice societate în care sunt mai mult de 21 de angajaţi este obligatoriu un contract colectiv de muncă. Negocierea pentru noul contract trebuie să fie demarată de angajator cu 45 de zile înainte de expirarea precedentului. Dacă angajatorul nu iniţiază negocierile, o poate face sindicatul. Perioada de negocieri are o durată maximă de 60 de zile. Vechiul contract colectiv a fost valabil pentru cele două părţi vreme de 3 ani.

Primesc salarii mărite dacă sunt eficienţi!

Primaria Soars - Pasti 2024
Amanet King Onix
Agromar
Royall Security
JTTI
curatare tapiterie
Moveos
UPRUC CTR
UPRUC CTR

Salariile angajaţiilor de la UPRUC CTR au fost majorate. Noul contract colectiv de muncă ce a intrat în vigoare prevede că fiecare angajat primeşte 40 de lei în plus la salariu, iar prima de concediu se măreşte cu 100 lei. Potrivit liderului sindical Lucian Cupu, cei 250 de angajaţi de la UPRUC CTR beneficiază deja din luna aprilie de noile modificări.
Noul contract colectiv mai prevede că în luna septembrie va avea loc o a doua tranşă de măriri salariale, însă numai pentru angajaţii productivi şi numai la decizia conducătorului unităţii.
În luna decembrie va urma o ultimă tranşă de majorări pentru cei care vor dovedi că au contribuit la creşterea productivităţii în fabrică. La finalul anului cei 250 de angajaţi vor susţine o testare scrisă, una orală şi una practică. În funcţie de rezulatele testelor se va stabili cui i se va mări salariul. Această măsură, de mărire a salariilor în funcţie de randamentul angajaţilor, este inclusă pentru prima oară în contractul colectiv de muncă de la UPRUC CTR.

Fabrica de Pulberi, salarii restante de 4 luni

Fabrica de Pulberi
Fabrica de Pulberi

În curând ajungem la jumătatea acestui an, iar salariaţii de la Fabrica de Pulberi n-au primit anul acesta niciun salariu întreg. Fiecare angajat a luat doar 500 de lei pe anul 2013, bani proveniţi din nişte avansuri acordate la nivelul unităţii. Drepturile salariale pe lunile ianuarie, februarie, martie şi aprilie nu le-au văzut! Potrivit lui Cupu, primii bani ar putea veni după data de 20 mai.
„Vă daţi seama că situaţia este destul de disperată din cauza faptului că oamenii nu au primit salarii în anul 2013, decât un mic avans, ceea ce nu acoperă nici măcar cheltuielile cu întreţinerea, ce să mai vorbim de alimentaţia pe care trebuie să o aibă un astfel de salariat care lucrează într-un sector exploziv! Vreau să vă spun că Paştile le-au făcut fără bani! Avem promisiuni ca până în data de 20 (n.r. luna mai) să înceapă să intre bani către salariaţii din acest sector. La nivel de Romarm bugetul acestei instituţii a fost aprobat în şedinţa de Guvern în care a fost aprobat şi bugetul ţării, dar guvernanţii au uitat să scoată atunci şi o Hotărâre de Guvern care să prevadă numărul de nucleu al acestor societăţi. Până la urmă HG-ul a ieşit şi a fost publicat în Monitorul Oficial înaite de Paşti, aşa că acum aşteptăm ca factorii de decizie să trimită şi banii către aceşti salariaţi din Făgăraş, aşa cum au promis. În caz contrar probabil că vom recurge la diferite forme de protest, pentru că situaţia e la limită”, explică Lucian Cupu.
Până atunci, cei aproape 200 de făgărăşeni de la Fabrica de Pulberi mai au de răbdat.

Drăgan nu mai negociază în numele salariaţilor
Luna viitoare expiră şi contractul colectiv încheiat la nivelul Fabricii de Pulberi. „În curând începem negocierile şi acolo. Contractul vechi a fost încheiat pe o perioadă de doi ani şi a fost prelungit în al treilea an”, spune Cupu.
Până acum de relaţia de muncă dintre salariaţi şi conducerea fabricii s-a ocupat viceliderul sindical Dorel Drăgan. În 10 aprilie Drăgan s-a stins din viaţă în urma unui cancer incurabil, aşa că negocierile de la Fabrica de Pulberi vor fi purtate de liderul Sindicatului Nitramonia-Rompiro, Lucian Cupu. „În următoarele trei luni nu vom organiza în niciun caz alegeri pentru funcţia de vicepreşedinte în locul lui Dorel Drăgan”, spune acesta.

(Cristina Cornilă)


Apreciază
Distribuie