Boschetarii care dorm la hotel

Boschetari care dorm la hotel

Boschetari care dorm la hotel

Sunt boschetari dar dorm la hotel! Nu au un acoperiş deasupra capului, nu au un ban să-şi cumpere de mâncare, umblă în rupturi găsite pe la containere, dar noaptea şi-o petrec în hotel. Vorbim de boschetarii oraşului care iarna asta au dus-o bine. Unii dintre ei au avut parte chiar şi de un control la medic, lucru pe care nu-l mai făcuseră probabil de ani.

Încă din decembrie când am avut parte de primele nopţi geroase, oamenii fără adăpost au putut beneficia de un pat şi o cameră încălzită în clădirea hotelului din piaţă. Este al doilea an când oamenii fără casă sunt cazaţi acolo în nopţile geroase; până în 2011 puteau dormi într-un spaţiu aflat în vecinătatea grădiniţei din cartierul Combinat.

Pe drumuri diferite…

Drumurile prin care au ajuns la hotel sunt diferite: Asistenţă Socială, Poliţie Locală, făgărăşeni cu milă… Cât timp va mai fi frig noaptea, iarna asta, atâta timp au şi ei o uşă deschis la hotel.

,,Când a dat gerul, în scara blocului nostru din zona 13 Decembrie a început să doarmă un bărbat fără adăpost. Seara şi noaptea când intrai în scară îl găseai acolo cu un câine după el. Mirosea urât şi inspira teamă, deşi în realitate nu făcea rău. Îşi găsise numai un loc să doarmă. Am mers la Primărie şi am făcut cerere să i se caute un adăpost. Peste două zile nu mai era acolo, poliţiştii locali au venit, l-au luat şi l-au dus să doarmă la hotel”, povesteşte Aurica M., o femeie care locuieşte într-unul din blocurile din 13 Decembrie.

,,Atât noi, cât şi Poliţia Locală îi găsim pe străzi şi îi ducem la hotel. În Făgăraş sunt în jur de zece boschetari, atâţia s-au înregistrat cel mai mult într-una din nopţi la hotel. Noi avem o evidenţă estimativă a lor prin faptul că mulţi au beneficiat de ajutor social şi unii dintre ei iau masa gratis la cantina de pe strada Ion Codru Drăguşan. Din fericire, niciunul nu are vreo infirmitate gravă, cum ar fi locomoţie sau vedere; însă unul din ei, Gangăl Nicolae, cât timp a dormit în piaţa agro-alimentară nu s-a simţit deloc bine. L-am dus la spital, l-au tratat şi l-au trimis înapoi”, explică Bogdan Taflan, şeful Serviciului de Asistenţă Socială.

6 în cameră

Nu vă închipuiţi că tot hotelul în care în mod normal sunt cazaţi pieţarii este plin de boschetari. Când nu vin toţi oamenii străzii odată, ei sunt cazaţi într-o singură cameră, spune adminsitratorul pieţei, Bogdan Ungureanu. ,,Persoanele fără adăpost cazate la piaţa agro-alimentară sunt în număr oscilant. Acest lucru este dat de temperatura şi de condiţiile atmosferice de afară. În momentul în care temperatura este mai ridicată noaptea numărul acestora este mai redus, în jur de 2-3 persoane. Atunci când afară sunt sub -10, -15 grade celius numărul lor poate să ajungă la 6-8 persoane. Avem o cameră în care sunt 6 paturi şi de regulă ne descurcăm aşa. În puţinele cazuri în care sunt mai mulţi în acelaşi timp decât numărul paturilor disponibile, îi mai băgăm într-o cameră,” explică administratorul pieţei.

La hotel regula este următoarea: nimeni nu vine de capul lui şi nu stă peste zi! ,,Îi primim numai dacă sunt aduşi de un asistent social, de poliţia locală, de pompieri sau jandarmi. Dacă vine singur, sunt şanse mari să nu fie din Făgăraş de pildă sau să fie purtător de vreo boală. Nu primesc mâncare la noi, decât dacă sunt luaţi în evidenţă la Cantina Socială, şi nu stau toată ziua. Vin seara şi pleacă dimineaţa. Au în schimb voie să facă un duş”, mai spune Bogdan Ungureanu.

Firma servicii renovare
Demgy
Florian Shaorma
Spalatoria GPC
Proaspat Alb
JTTI
Amanet King Onix
Monumente funerare
Agromar

Suspecţi de TBC

Mănâncă din containere, nu se spală cu lunile, convieţuiesc cu câinii vagabonzi… Aşa se explică şi faptul că într-una din nopţile din ianuarie printre boschetari au început să iasă vorbe că unii dintre ai ar fi bolnavi de TBC. Cei de la Asistenţă Socială împreună cu Poliţia Locală s-au mobilizat urgent şi i-au dus pe patru dintre ei la spital la analize. Bogdan Ungureanu spune că au fost investigaţi la Secţia de Boli Infecţioase de dr. Codâia, iar diagnosticul l-a făcut să respire uşurat, deoarece rezultatele au fost negative.

,,Când vor merge din nou în număr mare să-şi petreacă noaptea la hotel – asta înseamnă că trebuie să fie o noapte foarte geroasă – sperăm să-i putem duce şi pe restul la analize. E bine să le facem la toţi controale medicale să înlăturăm orice suspiciuni. Pentru ei controalele sunt gratuite”, explică Bogdan Taflan de la Asistenţă Socială.

Vine vara, bine-mi pare, am un loc în cimitir

Iarna nu-i ca vara, a spus-o Băsescu. Nici pentru boschetari nu e altfel, doar e adevăr general valabil! Dacă iarna trag la hotelul din piaţă ca să nu moară de hipotermie, în restul anului fiecare se descurcă cum poate.

Ultima modă a oamenilor fără locuinţă este să-şi ducă somnul prin cimitire. Nu somnul de veci, ci cel de-o noapte! Cei mai ingenioşi dintre ei şi-au găsit câte o criptă, unde sunt feriţi de ploaie şi de curent. Îi mai găsim pe sub podul de cale ferată din 13 Decembrie, unde când nu dorm, se adună în jurul unui foc, făcut cu ce găsesc prin apropiere, în special cauciucuri de maşină care fumegă o noapte întreagă. Dar unde-i fum, e şi căldură!

Cristina Cornilă


Apreciază
Distribuie