Campania „Producător din Ţara Făgăraşului“ – Claudiu şi Lia Iordache

Campania „Producător din Ţara Făgăraşului”, demarată şi susţinută de săptămânalul Bună Ziua Făgăraş, Radio Star şi Super FM, continuă cu prezentarea celor care produc în zona Făgăraşului şi îşi valorifică produsele în Piaţa Agroalimentară din centrul oraşului. Dacă până acum campania a prezentat doar producători de zarzavaturi şi legume, în această ediţie ne oprim la producătorii apicoli, a căror produsele sunt la mare căutare, inclusiv printre străini.
Claudiu şi Lia Iordache locuiesc în Hurez şi lucrează împreună în apicultură de 10 ani. Claudiu Iordache moşteneşte din familie dragostea pentru albine, iar acum încearcă să-o transmită şi copiilor săi.
Familia de stupari extrage diverse tipuri de miere, cum ar fi cea din tei, salcâm, rapiţă, şi bineînţeles miere polifloră.
,,Soţul meu de mic a fost înconjurat de stupi şi m-a fascinat şi pe mine modul de viaţă al albinelor. Sper ca şi cei doi copii ai noştri să prindă drag de această ocupaţie şi să moştenească, la rândul lor, ceea ce am clădit împreună”, spune Lia Iordache.
download 2Pe lângă faptul că mierea produsă de cei doi apicultori este de cea mai bună calitate şi 100% naturală, aceştia vând în piaţa din oraş polen, propolis şi tinctură de propolis, pe lângă borcanele cu miere dintre cele mai variate soiuri.
Ei deţin 120 de familii de stupi, iar producţia se ridică la aproximativ 800-1.000 kg pe an. Stupăritul nu este o meserie uşoară. Asta pentru faptul că fiecare stup are nevoie de supraveghere şi îngrijire atentă, altfel există riscul ca să rămână fără lucrătoare.
Lia Iordache spune că această meserie necesită şi anumite sacrificii şi compromisuri. ,,Nu e uşor să produci miere. Ne deplasăm ocazional în diferite locuri din ţară pentru a face rost de tot ceea ce avem nevoie. De exemplu, pentru a obţine miere de salcâm, mergem în Turnu Severin, pentru tei în Babadac şi Tulcea, iar pentru polifloră în Dobrogea şi Constanţa. Chiar în această perioadă, soţul meu este plecat în judeţul Constanţa în pastorală”, ne-a mărturisit Lia.
Atunci când soţii Iordache povestesc despre cum reuşesc să îşi valorifice munca, ei recunosc că au încheiat diverse contracte cu firme particulare din Germania, iar o parte din producţia anuală este trimisă acolo.
,,Eu vin zilnic în piaţă cu borcane de miere, cu propolis şi multe alte produse de la albine. Din ceea ce obţinem aici, reuşim să ne acoperim cheltuielile cu drumul de la Hurez la Făgăraş, mai ales că trebuie să călătorim aproape zilnic. Asta şi pentru faptul că cei doi copii merg deja la şcoală în Făgăraş”, spune Lia Iordache.

În ediţiile viitoare ale săptămânalului Bună Ziua Făgăraş veţi putea citi şi despre alţi producători autohtoni care produc în Ţara Făgăraşului şi îşi valorifică produsele aici.

Benzinaria Recea - Pasti 2024
Proaspat Alb
JTTI
Sezar Forest - soferi profesionisti
Victoria Federal IFN
Primaria Soars - Pasti 2024