Campania „Producător din Ţara Făgăraşului“ – Daniel Urdea

O nouă săptămână, un nou producător din zona Făgăraşului. Ca să nu exagerăm, vom spune doar că producătorul de acum este unul dintre cei mai mari, dată fiind şi suprafaţa şi cantitatea de produse rezultată în urma activităţii sale. Acesta deţine aproape un hectar de produse agricole. Asta pe lângă alte câteva hectare de porumb, grâu şi alte cereale.

Daniel Urdea din Mândra este producătorul din ediţia actuală a ziarului Bună Ziua Făgăraş. El spune că produce de toate, aşa cum se poate constata şi la faţa locului. „Ce să vă spun că produc? Am de toate. Zilele trecute m-a întrebat o doamnă din Făgăraş dacă am varză roşie. Chiar asta nu am, în schimb am varză, ceapă de toate felurile, roşii vreo zece tipuri, morcovi, salată, castraveţi, gogoşari de mai multe feluri, fasole de toate tipurile, pătrunjel, mărar, cimbru, păstrânac…“, spune Daniel.

În timp ce se făcea vizita de rutină pentru fotografii pe suprafeţele unde cultivă Daniel Urdea, am constatat că acolo de unde s-a cules o parte din cultură se găseau mormane de buruieni. El spune că buruienile rămase demonstrează că campanie 2nu foloseşte ierbicid. „Dacă foloseam ierbicide şi alte substanţe chimice, acum nu mai aveam buruieni. Poate nu credeţi, dar de multe ori în grădină venim dimineaţa la primele ore, mai întâi le curăţăm de buruieni, după care culegem produsele cu care mergem în piaţă“, spune producătorul.

În solariile pe care le deţine Daniel Urdea roşiile stau gata să fie culese, altele sunt încă verzi sau galbene, însă, aşa cum este normal, frunzele încep să ruginească, mai ales că zeama bordeleză sau piatra vânătă nu au fost folosite de producător aşa cum ne-am fi aşteptat. Nu doar că nu sunt nocive aceste substanţe, dar Daniel nu a abuzat de ele. Tot el spune că foloseşte gunoiul de grajd de care face rost de pe unde apucă, evident, cu costuri destul de importante. „Ce mai avem acum în solarii va fi şi ultima producţie. Deja începem să culegem ultimele roşii. A fost un an bun, pentru că am avut ceva producţie, spre deosebire de alţi ani. Cu vânzarea merge mai greu“, spune Urdea.

JTTI
Demgy
Sumi Agro - Mospilan
Florian Shaorma
Agromar
Spalatoria Aqua Carpet

Da, vânzarea merge mai greu din cauză că şi pretenţiile cumpărătorilor sunt pe măsură. „Vin la mine la taraba din piaţă tot felul de oameni, de ţi-e şi milă de propria muncă. Ei vor ca produsele să fie arătoase şi prezentabile, dar şi preţul să fie mic. Până la un punct înţeleg treaba aceasta, dar credeţi-mă că se exagerează mult“, mai pune Daniel. Dacă ar fi să punem la socoteală campanie 3combustibilul cu utilajele agricole şi cel necesar transportării produselor de la Mândra la Făgăraş, orele petrecute cu udatul recoltei în vreme de caniculă şi munca depusă, atunci, probabil, am fi mai înţelegători cu preţurile din piaţă.

În curtea lui Daniel Urdea nu e neglijată nici marfa fără aspect şi care s-ar fi putut vinde mai ieftin în piaţă, pentru că, spune el, roşiile care nu arată bine ajung pentru bulion, ceapa şi ardeii pentru zacuscă.

Campania va continua şi săptămâna viitoare cu alţi producători din zona noastră. Ziarul Bună Ziua Făgăraş îi îndeamnă pe făgărăşeni să sprijine această campanie cumpărând de la producătorul autohton, în principal pentru faptul că a ales să muncească în Ţara Făgăraşului şi penrtu că vinde în piaţa noastră.


Apreciază
Distribuie