Campania „Producător din Ţara Făgăraşului” – Ion Ciurea

Ion Ciurea

Producătorii agricoli din Ţara Făgăraşului sunt invitaţi să povestească despre ceea ce produc, mai ales dacă sunt şi comercianţi ai produselor lor în Piaţa Agro-alimentară din Făgăraş.

Ion Ciurea, moldovean de origine, locuieşte de mult la Făgăraş şi după ce şi-a achiziţionat o locuinţă în cartierul Meltea şi a ieşit la pensie, se ocupă de răsadurile din propria ogradă şi reuşeşte să-şi suplimenteze veniturile prin ceea ce cultivă în grădina din spatele casei.

Astfel, pe o suprafaţă de aproximativ 50 de ari, Ion şi soţia sa casnică, Gina, cultivă de toate: salată, roşii, ardei, pătrunjel, mărar, ţelină, vinete, ceapă albă şi ceapă roşie, fasole verde şi castraveţi. Nu în fiecare zi merge cu aceste produse, ci consecutiv, cu ceea ce a răsărit şi merită să fie vândut.

„Eu nu produc la scară industrială. E mic terenul meu, dar mă întreţin cu ajutorul lui. La mine în casă doar eu am venituri din pensie, şi asta pentru că m-am putut folosi de grupa de muncă primită la sericiul meu din Combinat. Soţia a lucrat şi ea, dar pentru că a trecut de 50 de ani îşi găseşte foarte greu un serviciu. Acum, suntem mulţumiţi că dacă muncim în grădină şi vindem în piaţa din oraş ne putem permite să ne plătim utilităţile”, spune Ion Ciurea.campanie 2

Ca orice agricultor autentic, nu îşi duce marfa în piaţă cu maşina. Nici măcar nu are şi nici nu a avut. Produsele lui ajung în piaţă cu bicicleta personală. „Nu am maşină, merg cu bicicleta şi mai şi scutesc ceva bani pentru transport. Oricum eu merg poate azi la piaţă cu 5 kg de fasole şi mâine cu 10 kg de castraveţi. Nici nu am la ce să folosesc maşina, dacă stăm să ne gândim”, spune bărbatul.
Ion Ciurea nu cultivă decât cu răsadurile proprii. În solarul pe care îl are pune răsaduri şi cultivă de la ele sămânţa pentru anul următor. El este mândru de acest lucru, mai ales că se laudă că a are trei soiuri de roşii, pe care le-a adus în principal din Moldova.

Bikeathon 2019
Monumente funerare

„De la mine de acasă dau la făgărăşenii care au rude în străinătate. Aşa au ajuns produsele mele prin Italia, Spania, Germania, Marea Britanie şi în general acolo unde lucrează concetăţenii noştri. Chiar zilele trecute a venit cineva la mine pentru ceapă şi roşii ca să le trimită în Italia”, spune Ion, mândru de reuşitele sale. DSCN0194

Atunci când îşi prezintă solarul din grădină destăinuie că iarna foloseşte o mică sobă cu lemne pentru a avea o căldură optimă în solar şi pentru a putea produce. Munca în grădină începe la sfârşitul lui ianuarie, începutul lui februarie, iar din martie vine în piaţă cu produsele.

„Anul trecut am reuşit să produc zmeură. Soţia, care stă acum în piaţă şi vinde, a făcut dulceaţă din toată recolta. O vom mânca cu plăcere, pentru că suntem amatori de dulceţuri. Mă gândesc ca anul acesta să vând o parte din producţie, pentru că noi, cum suntem doar doi, mai avem de anul trecut”, spune Ion Ciurea.


Apreciază
Distribuie