Campania „Producător din Ţara Făgăraşului” – Maria Bâra

Maria Bâra

Maria Bâra

Dintre sutele de comercianţi anual din Piaţa Agro-alimentară din Făgăraş, doar câţiva dintre ei sunt producători din Făgăraş şi din celelalte localităţi din Ţăra Făgăraşului.

Prin campania lansată încă din numărul trecut de către săptămânalul „Bună Ziua Făgăraş”, vor fi promovaţi acei producători autohtoni făgărăşeni care vin în piaţă cu produsele lor. Maria Bâra este unul dintre producătorii din Ţara Făgăraşului, care vinde în piaţă ceea ce produce chiar pe terenurile proprii.

Deţine un certificat care atestă calitatea de producător împreună cu familia încă de acum trei ani şi de atunci vinde în piaţă legume şi zarzavaturi.
Pe suprafaţa de aproximativ 70 de ari, familia Bâra produce ceea ce vinde în piaţă, iar munca agricolă este făcută în mare parte manual, dar şi cu o motosăpătoare, care, spune ea, le este de mare ajutor. DSCN0191

Deşi terenul pe care se cultivă nu este unul foarte mare, totuşi ei reuşesc să facă producţie cu cele aproximativ 700 de fire de roşi, circa 2.000 de fire de varză, câteva straturi de ceapă, fasole, morcovi  şi 15 de ari de cartofi. Veniturile familiei sunt întregite prin această activitate, iar Maria Bâra este foarte mulţumită că poate produce chiar la ea acasă.

De asemenea, Maria este mulţumită pentru că, în primul rând, mănâncă ceea ce produce ea, apoi că are şi un folos financiar după ce valorifică o parte din producţie.

Demgy
Proaspat Alb
Agromar
Victoria Federal IFN
Moveos
JTTI

„Deja am vândut tot spanacul timp de o lună, iar acum sunt în piaţă cu zarzavaturi de sezon: salată, pătrunjel, mărar, morcovi şi cimbru. Acum aşteptăm să se facă roşiile şi fasolea, iar mai târziu vom veni şi cu celelalte produse, cum ar fi cartoful”, spune Maria Bâra, unul dintre producătorii ce vor purta şorţul verde pe care va fi inscripţionat „Producător în Ţara Făgăraşului”. DSCN0188

Totodată, producătorii făgărăşeni deţin şi două solarii din care îşi scot în general sămânţa pentru cultura de anul viitor, dar acolo au roşii, dar şi ale răsaduri. „Am muncit încă de la începutul primăverii, iar acum abia începem să culegem şi roadele efortului depus. Solariile le-am construit încă de acum 2 ani, iar acum au nevoie de ceva reparaţii după cum se vede, dar ne sunt de foarte mult ajutor. Vara, când sunt călduri foarte mari şi e secetă, folosim o tehnologie mai nouă. Este vorba de o pompă electrică ce ne ajută să irigăm. La roşii, am întins un furtun, iar apa ajunge chiar la tulpina lor. Aşa munca noastră devine facilă, iar producţia se menţine chiar şi când natura nu este prietenoasă”, spune Adrian Bâra, fiul Mariei.DSCN0187

Încă de când a auzit de campania „Producător în Ţara Făgăraşului”, familia Bâra s-a arătat deschisă şi încântată de demersul ziarului Bună Ziua Făgăraş, oamenii fiind şi foarte mândri că au posibilitatea de a produce chiar la ei acasă produse pe care apoi să le poată vinde făgărăşenilor.

Campania „Producător în Ţara Făgăraşului” a fost iniţiată deja de o săptămână de redacţia ziarului, iar de atunci se lucrează la strângerea de informaţii despre autenticitatea produselor, iar pozele care apar în material sunt realizate chiar la locul de unde porvin produsele de pe tarabele din piaţă. În curând veţi putea găsi în piaţa agroalimentară vânzători cu şorţuri verzi şi cu legimitaţii. Sunt cei pe care îi verificăm în această campanie.


Apreciază
Distribuie

 1. 1.verificarea incepe de la:
  – autorizatia eliberata de primarie -( fara spaga) precum si cele emise de alte primarii
  – la producatori acasa privind suprafata cultivata si felul legumelor pe care le vinde in piata
  2.infiintarea unui sector strict pentru persoane fizice- producatori autentici si unul pentru samsari si persoane juridice- buni de plata taxe si impozite
  3. instalare camere de luat vederi pentru urmarirea vanzarii in piata si mai ales tranzactiile facute de samsari
  Va urez succes

 2. Salut initiativa voastra ,cunosc familia Bara si multi alti producatori din Tara Fagarasului,as dori sa intreb cum se pot inscrie si alti producatori in campania voastra ,de exemplu Anghel Cristina este o producatoare de cartofi de la Recea care momentan nu este in piata deoarece cartofii inca nu sunt de vanzare ,mi-as dori ca si ea sa faca parte din aceasta campanie.Ma gandesc totusi cum veti rezolva problema sorturilor verzi , la un moment dat o sa le procure toti, chiar si cei care nu sunt din zona?

Comentariile sunt închise.